Biztos, hogy jó döntés kizárólag szuperállampapírt venni?

HelloVidék   
  Megosztom
Biztos, hogy jó döntés kizárólag szuperállampapírt venni?

Kiemelkedő népszerűségnek örvend a júniustól megvásárolható Magyar Állampapír Plusz, amelyet eddig nagyjából 2000 milliárd értékben jegyeztek. Célszerű feltenni azonban a kérdést: tényleg ez az egyetlen termék, amelyben érdemes tartani megtakarításunkat? A Diófa Alapkezelő szakértői azt vizsgálták, milyen előnyei lehetnek a változatosabb portfólió kialakításának.

MÁP plusz: A legjobb választás?

A Magyar Állampapír Plusz egy 5 éves futamidejű, sávos, fix kamatozású állampapír, amely az első félévben 3,5%, a másodikban 4% éves kamatot fizet, majd ez a kamat évenként fél százalékponttal emelkedik. Az 5 évig, lejáratig tartott állampapírnak így 4,95% évesített hozama van. Amennyiben hamarabb szeretnénk hozzájutni befektetett pénzünkhöz, jelenlegi feltételek szerint a kamatfizetést követő 5 munkanapon ezt díjmentesen, kamattal növelt értéken megtehetjük.

A látszólagos előnyök mellett azonban fontos észrevenni, hogy mivel nem inflációkövető állampapír, elképzelhető, hogy a MÁP pluszba fektetett pénzünk tényleges vásárló ereje csökken. A múltban egyáltalán nem volt ritka az 5% feletti árszínvonal emelkedés sem. Az inflációs kockázat elkerülésében segíthet az inflációkövető állampapír, például az 5 éves Prémium Magyar Állampapír vétele, amely jelenleg az infláció feletti 1,7%-ot fizet. Azonban természetesen a hivatalos inflációs statisztikát akár jelentős mértékben is meghaladhatja az egyéni infláció érzékelésünk, mivel könnyen lehet, hogy egyéni fogyasztói kosarunk lényegesen eltér a KSH által meghatározott inflációs kosártól.

Nagyobb kockázatvállalási hajlandóság mellett, magasabb hozam elérésének reményében érdemes lehet egyéb befektetéseket is megvizsgálni.

Mi a helyzet a részvényekkel?

Részvény vásárlásakor az állampapírokkal szemben nem fix lejáratú és fix kifizetési konstrukcióval rendelkező értékpapírt veszünk. A részvények árfolyamingadozásuk miatt általánosságban kockázatosabb termékek, mint az államkötvények. A múltbeli adatok azt mutatják viszont, hogy ez a többlet kockázat magasabb hozammal is járt.

Hosszabb időtáv: a nagy kockázatú termékek barátja

A megfelelő termék kiválasztásához elsődlegesen tisztában kell lennie a befektetőnek azzal, hogy milyen időtávra tudja nélkülözni pénzét, illetve, hogy milyen kockázatot hajlandó vállalni az elvárt hozam reményében. Áringadozással rendelkező, kockázatosabb termékeket hosszabb befektetési időtávra javasolt venni.

A részvények egyedi kiválasztása viszont számos bonyodalommal és egyedi kockázattal járhat. Az egyedi kockázatot csökkenti azonban, ha egyszerre több részvénybe fektetünk. Ezt olcsón és egyszerűen befektetési alapokon keresztül lehet megoldani.

A befektetési alapok lehetővé teszik olyan változatosabb összetételű portfóliók kialakítását, amelyekre egyénileg a tranzakciós költségek nagy összege miatt nem lenne költséghatékony lehetőség.

De miért jó, ha változatos összetételű portfóliónk van?

Egyedi kockázat csökkentése

Abban az esetben, ha több részvénybe fektetünk, csökkentjük az egyedi kockázatot, amely az egyedi részvény tartása esetén felmerül. Emellett van egy másik fontos szempont: jellemzően a részvénypiaci hozamok nagy részéért a részvények viszonylag kis aránya felel. Amennyiben nem találjuk meg a kevés igazán jól teljesítő tőzsdén kereskedett vállalatot – amelyek megtalálása egyébként kifejezetten nehéz, közel lehetetlen feladat –, lemaradunk a piacok ritka húzó részvényeinek extrém emelkedéséről. Amennyiben viszont a teljes piac elmozdulásától függ a profitunk, ez nem történik meg.

A változékonyság kisimítása

Ezentúl a befektetési alapok további előnye, hogy a portfóliómenedzserek össze tudnak állítani olyan vegyes portfóliókat, amelyekkel kisimítható a részvénypiacok ingadozása. Vegyes összetételű portfólióval lehetőség van átmenetet képezni az alacsony kockázatú és elvárt hozamú állampapírok illetve magasabb kockázatú ugyanakkor magasabb elvárt hozamú részvények között.

A befektetési termékek skálája a részvények és állampapírok kategóriáinál természetesen jóval szélesebb: különböző befektetési politikával rendelkező befektetési alapokon keresztül lehetőség van a kockázatvállalási szándékunknak megfelelően például ingatlanba, különböző lejáratú kötvényekbe, pénzpiaci termékekbe fektetni.

A MÁP plusz mellett tehát érdemes lehet egyéb termékeket is vizsgálni, annak érdekében, hogy ne egyetlen, inflációt nem követő termékben koncentrálódjon a befektetésre szánt vagyon. Különösen akkor, ha a befektető magasabb elvárt hozamot keres, és ennek érdekében hajlandó nagyobb kockázatot vállalni, esetleg hosszabb időtávban gondolkodni.


Támogatott tartalom

A cikk megjelenését a Diófa Alapkezelő támogatta.


Jogi nyilatkozat

Jelen tájékoztató jellegű, marketing közleménynek minősülő dokumentumot a Diófa Alapkezelő Zrt. (székhely: 1013 Budapest, Krisztina tér 2., cégjegyzékszám: 01-10-046307) készítette. A dokumentum nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás. Jelen dokumentum nem minősül befektetési elemzésnek vagy befektetési tanácsadásnak. A feltüntetett adatok minden esetben a múltra vonatkoznak és a múltbeli teljesítmény nem megbízható mutatója a jövőbeli eredményeknek.

A Diófa Alapkezelő Zrt. hivatalos közzétételi helye a www.diofaalapkezelo.hu weboldal, ahol az előzetes tájékoztató információk, valamint a befektetési alapok és a kínált szolgáltatások szerződési feltételei, dokumentumai megtalálhatók. A befektetési alapok által kibocsátott befektetési jegyek árfolyamai a piaci folyamatok alapján pozitív és negatív irányba is változhatnak. A befektetési jegy akár teljes értékét is elveszítheti, de pótlólagos befizetési kötelezettséget nem eredményezhet. A befektetési döntést minden befektetőnek saját döntése alapján, saját felelősségre kell meghoznia.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

diófa alapkezelő

állampapír

forint

befektetés