Fogják a fejüket a gazdák: gyenge lett az idei diótermés

HelloVidék   
  Megosztom
Fogják a fejüket a gazdák: gyenge lett az idei diótermés

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint mintegy 7–7,5 ezer tonna dió teremhetett az országban. A szárítatlan héjas dió nettó termelői ára az idén kilogrammonként 450 forint körül van, húsz százalékkal haladja meg az előző évi árakat - írja a teol.hu.

Itt lenne a diószezon, de sajnos alig van mit szedni. A „főludas” a dióburok-fúrólégy, mely sok kárt okozott

- mondta Horváth Ferenc bátaszéki termelő, akinek csak egy kis diósa van. Jobb években öt-hat zsáknyi termést is biztosított, idén viszont csak két zsákkal tudtak összeszedni.

Ahogy a portál írja, átlagosan kilogrammonként 1500–2000 forint között mozogtak a dióbél termelői árai az elmúlt években. Ezzel szemben, minőségtől függően kilogrammonként bruttó 2500–4000 forint között alakult a fogyasztói ár. Novemberben indul a dióbél piaca, az árakat viszont az import mennyisége és ára befolyásolja majd. Míg a héjas dió importja csekély mennyiségű, addig a dióbél import évente 1000–1500 tonna között mozog, elsősorban a román és az ukrán piacról. Az viszont örömteli, hogy a magyar diósok termőterülete folyamatosan nő: míg tíz éve háromezer hektár körül volt, addig jelenleg hétezer hektáron termesztenek diót.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dió

termés

termény

fruitveb

zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet és terméktanács

héjas dió