Fogják a fejüket a gazdák: gyenge lett az idei diótermés

HelloVidék   
  Megosztom
Fogják a fejüket a gazdák: gyenge lett az idei diótermés

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint mintegy 7–7,5 ezer tonna dió teremhetett az országban. A szárítatlan héjas dió nettó termelői ára az idén kilogrammonként 450 forint körül van, húsz százalékkal haladja meg az előző évi árakat - írja a teol.hu.

Itt lenne a diószezon, de sajnos alig van mit szedni. A „főludas” a dióburok-fúrólégy, mely sok kárt okozott

- mondta Horváth Ferenc bátaszéki termelő, akinek csak egy kis diósa van. Jobb években öt-hat zsáknyi termést is biztosított, idén viszont csak két zsákkal tudtak összeszedni.

Ahogy a portál írja, átlagosan kilogrammonként 1500–2000 forint között mozogtak a dióbél termelői árai az elmúlt években. Ezzel szemben, minőségtől függően kilogrammonként bruttó 2500–4000 forint között alakult a fogyasztói ár. Novemberben indul a dióbél piaca, az árakat viszont az import mennyisége és ára befolyásolja majd. Míg a héjas dió importja csekély mennyiségű, addig a dióbél import évente 1000–1500 tonna között mozog, elsősorban a román és az ukrán piacról. Az viszont örömteli, hogy a magyar diósok termőterülete folyamatosan nő: míg tíz éve háromezer hektár körül volt, addig jelenleg hétezer hektáron termesztenek diót.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dió

termés

termény

fruitveb

zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet és terméktanács

héjas dió