Fogják a fejüket a gazdák: gyenge lett az idei diótermés

HelloVidék   
  Megosztom
Fogják a fejüket a gazdák: gyenge lett az idei diótermés

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint mintegy 7–7,5 ezer tonna dió teremhetett az országban. A szárítatlan héjas dió nettó termelői ára az idén kilogrammonként 450 forint körül van, húsz százalékkal haladja meg az előző évi árakat - írja a teol.hu.

Itt lenne a diószezon, de sajnos alig van mit szedni. A „főludas” a dióburok-fúrólégy, mely sok kárt okozott

- mondta Horváth Ferenc bátaszéki termelő, akinek csak egy kis diósa van. Jobb években öt-hat zsáknyi termést is biztosított, idén viszont csak két zsákkal tudtak összeszedni.

Ahogy a portál írja, átlagosan kilogrammonként 1500–2000 forint között mozogtak a dióbél termelői árai az elmúlt években. Ezzel szemben, minőségtől függően kilogrammonként bruttó 2500–4000 forint között alakult a fogyasztói ár. Novemberben indul a dióbél piaca, az árakat viszont az import mennyisége és ára befolyásolja majd. Míg a héjas dió importja csekély mennyiségű, addig a dióbél import évente 1000–1500 tonna között mozog, elsősorban a román és az ukrán piacról. Az viszont örömteli, hogy a magyar diósok termőterülete folyamatosan nő: míg tíz éve háromezer hektár körül volt, addig jelenleg hétezer hektáron termesztenek diót.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dió

termés

termény

fruitveb

zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet és terméktanács

héjas dió