Ennyit ér a magyarok pénze: az európai átlag fele a magyar vásárlóerő

MTI   
  Megosztom
Ennyit ér a magyarok pénze: az európai átlag fele a magyar vásárlóerő

Hozzávetőleg 12 százalékkal emelkedett Magyarországon az egy főre számított vásárlóerő 2019-ben az előző évihez képest - írja szerdai számában a Népszava a GfK piackutató friss felmérése alapján.

Magyarországon az egy főre számított vásárlóerő 7416 euró (mintegy 2,4 millió forint), ami 2019-ben több lett, mint az európai átlag (14 739 euró) fele. A listavezető, akárcsak tavaly, Liechtenstein lett 67 550 eurós (mintegy 22,3 millió forintos) értékkel, majd Svájc és Luxemburg következik, Magyarország a vizsgált 42 országból a 30. A térségbeli országok közül Csehország hét, Lengyelország egy hellyel előzi meg Magyarországot, Románia két hellyel van mögötte.

Magyarország 19 megyéje és a főváros közül ötben magasabb az egy főre jutó vásárlóerő, mint az országos átlag. Ezek a megyék mind Budapest környékén, illetve az osztrák határ közelében találhatók. A sereghajtó Szabolcs-Szatmár-Bereg, az ott élőknek fejenként 5816 euróból (mintegy 1,9 millió forintból), azaz az országos átlag 78 százalékából - és az európai átlag 40 százalékánál is kevesebből - kell kijönniük. Budapest lakosainak fejenként elkölthető jövedelme 9230 euró (mintegy 3 millió forint), ami az országos átlagnál közel 25 százalékkal nagyobb, de az európainál 37 százalékkal kevesebb.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

vásárlóerő

pénz

statisztika

felmérés