Hamarosan vége az aratásnak: csapnivaló lesz az idei búza minősége

MTI   
  Megosztom
Hamarosan vége az aratásnak: csapnivaló lesz az idei búza minősége

A kukorica és a napraforgó termésátlaga a vártnál jobb lett, az őszi búzát és a repcét termesztők azonban nagyon kedvezőtlen évet zártak - nyilatkozta a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára.

Barabás Béla elmondta, a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a búzatermés az előzetesen remélt mennyiségtől néhol 20 százalékkal is elmaradt, emellett nagy problémát jelent a fuzáriumos szennyezettsége. A jó minőségű búzát 57-58 ezer forintos tonnánkéti áron vásárolják fel, a gyengén vagy közepesen szennyezettért jelenleg 37-40 ezer forintot adnak.

Jó minőségű búza Békésben elvétve akad

- jelentette ki, hozzátéve, hogy ilyen árak mellett a gazdáknak veszteséget kell elkönyvelniük. Hangsúlyozta, a magas toxintartalmú búzát a malomipar nem vásárolta fel, abból élelmiszeripari termék nem készült. Barabás Béla elmondta, a repcetermés is negatív eredményt hozott, a vetett 25 ezer hektár helyett csak 13 ezerről lehetett terményt betakarítani. Az eddig több mint 200 hektáron repcét termesztő Köröstarcsai Agrár Zrt. fel is hagy e növénykultúra termesztésével.

Idén 18 ezer hektárt vetettek be a gazdálkodók őszi repcével, ez csaknem 8 ezerrel kevesebb az elmúlt évekhez képest. A titkár közölte, napraforgóból és kukoricából a vártnál jobb eredmények születtek, előbbinél hektáronként 3,2 tonna; utóbbiból 7,3 tonna volt a megyei termésátlag.

Hét tonna felett már biztosan van nyereség a jelenlegi, tonnánkénti 40 ezer forintos kukorica átvételi ár mellett

- mondta. A termelési költségek hektáronként jellemzően 200-250 ezer forint között mozognak - jegyezte meg. A Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége 70 taggal rendelkezik, akik mintegy 120 ezer hektáron, a megyei mezőgazdasági terület körülbelül egyharmadán gazdálkodnak.

Békésben 227 ezer tonna napraforgó termést takarítottak be csaknem 71 ezer hektárról. Kukoricából közel 97 ezer hektárról mostanáig csaknem 706 ezer tonnát arattak le, a betakarítás 98 százalékos. A Viharsarokban őszi búzát 105 ezer, árpát 21 ezer, repcét pedig 18 ezer hektáron fognak termeszteni, a gazdák csaknem végeztek a vetéssel, búzából van még hátra 10 ezer 500 hektár - tájékoztatott a megyei agrárgazdasági kamara.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

búza

aratás

kukorica

napraforgó

termés