Nem egyszerű a gazdák helyzete: nehezíti a betakarítást a rengeteg eső

MTI   
  Megosztom
Nem egyszerű a gazdák helyzete: nehezíti a betakarítást a rengeteg eső

Zala megyében a csapadékos időjárás megnehezíti a betakarítási munkákat, ugyanakkor az esőzések elősegítik a vetések megerősödését - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

A megyében a 29 550 hektárt meghaladó termőterület csaknem 60 százalékán végeztek a kukorica betakarításával, a hektáronkénti átlaghozam 8,6 tonna

- jelezte Süle Katalin, aki hozzátette, az esőzések miatt a gazdálkodók leálltak a betakarítással, de minőségi problémák eddig nem fordultak elő, és abban bíznak, hogy az időjárás később sem okoz kárt a kukoricatermésben.

A napraforgó minősége és olajtartama is megfelelő, a 7649 hektáron termesztett napraforgó hektáronkénti átlaghozama 2,85 tonna volt. Az őszi vetések nagy része már befejeződött, csak azok a területek vannak hátra, ahol a kukorica betakarítása után szeretnének még vetni. Zala megyében a teljes vetésterület 110 ezer hektár: az őszi és a tavaszi vetések tervezett nagysága 43-43 ezer hektár, a terület többi része az állandó kultúráké, egyebek közt a lucernáé, illetve parlag.

Az őszi káposztarepcét 16 110 hektáron, míg az őszi árpát csaknem 3 ezer hektáron vetették el. Az őszi búza vetésterülete közel 21 ezer hektár, 150 hektáron rozs, 1380 hektáron pedig tritikálé került a földbe. A repce vetések jól fejlettek, nagy részüket már regulátorozták a gazdák, hogy a levélzet helyett a gyökérzet és gyökérnyak erősödjön. Az eljárás egyben gombaölő szeres kezelés is, a terület nagy részén már szükség volt a rovarkártevők elleni védekezésre. A párnapos csapadék hatására az őszi kalászos vetések már kizöldültek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

betakarítás

nemzeti agrárgazdasági kamara

csapadék

időjárás

eső

vetés