Pörög a kiskereskedelem: tovább gyorsult a forgalom

HelloVidék   
  Megosztom
Pörög a kiskereskedelem: tovább gyorsult a forgalom

6,3%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben az előző havi 5,3%-os növekedés után, így a harmadik negyedévben érdemben gyorsult a kiskereskedelem a második negyedévhez képest, ami hozzájárulhat az 5% körüli GDP növekedés fenntartásához is.

Naptárhatástól megtisztítva a növekedés 5,8% volt, míg az előző hónaphoz képest 0,5%-kal nőttek az eladások. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,6%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,1%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (12%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (5,6%), a textil-, ruházati és lábbeli- (5,5%), a használtcikk- (4,7%), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (2,9%), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (1,7%). Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,8%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 36%-kal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

2015 havi átlaghoz képest 26,2%-kal, 2010-hez képest pedig 38,8%-kal magasabb a kiskereskedelmi üzletek forgalma, míg a vendéglátóhelyek volumene 2015. évi átlaghoz képest 38%-kal bővült idén augusztusig. Idén bérek kétszámjegyű növekedése miatt a reálbérek növekedése elérheti a 7%-ot, így folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus növekedése, azonban ennek mértéke idén 5,8%-ra, jövőre 4,2%-ra lassulhat a tavalyi 6,5%-os forgalombővülés után.

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv is, amit támogat a történelmi csúcs közelébe emelkedő fogyasztói bizalom is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani. Az új autó regisztrációk pedig az első tíz hónapban 10,4%-kal emelkedtek, noha tavaly szeptembertől az új károsanyag-kibocsátás méréséi szabályozások (WLTP) bevezetése miatt több modell eltűnt a kínálatból, ami átmeneti visszaesést okozott a forgalomba helyezések számában.

A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti és dinamikusan folytatódhat a magyar háztartások fogyasztási szintjének felzárkózása az európai átlagszínvonalhoz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kiskereskedelem

kiskereskedelmi forgalom

gazdaság

vásárlás