Veszélyben a magyar szőlő: súlyos betegség fenyegeti a növényt

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyben a magyar szőlő: súlyos betegség fenyegeti a növényt

Az amerikai szőlőkabócák Heves megyei ültetvényeken is megjelentek már, de a szőlőre veszélyes betegséget még nem vitték át a kultúrnövényekre. A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegségét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) referencialaboratóriuma idén a Hajós-Bajai borvidéken. Az illetékes kormányhivatalok szakemberei megkezdték a felszámoláshoz szükséges intézkedéseket, emellett azonban a szőlő- és bortermelők tudatos, aktív részvétele is nélkülözhetetlen hazánk borvidékeinek megóvásához - írja a heol.hu.

Mint ahogy a portál írja, ez az első alkalom, hogy Magyarország Dunától keletre eső területén megjelent a kórokozó a szőlőben. Hogy a betegség terjedését megállítsák, létrehoztak egy úgynevezett karantént, ami fertőzött növényeket és a fertőzési góc körüli egy kilométeres körzetére terjed ki. A szakemberek úgy vélik, hogy azt a tőkét, ahol a betegség felüti a fejét, azonnal meg kell semmisíteni, viszont jó hír, hogy a gazdák kártalanításra tarthatnak igényt.

A lap szerint a karantént körülvevő három kilométeres biztonsági övezetben zajlik az intenzív felderítés és a mintavétel a károsító esetleges jelenlétének, terjedésének feltérképezésére. A megfelelő védelem és óvintézkedések nélkül az adott területen található tőkéknek akár 80–100 százaléka megfertőződhet, a fogékony fajták néhány év alatt akár ki is pusztulhatnak.

A Nébih szakemberi szerint a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó FD fitoplazmát Heves megyében még nem találtak szőlőn, de vadon élő gazdanövényen már igen. Éppen ezért fontos, hogy a vadon élő növényről szőlőre átvivő, majd tőkéről tőkére terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni folyamatos küzdelem.

A kórokozó ellen nincs védekezés, de a terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen igen. A gazdák meg is teszik kötelességüket, a Nébih hírlevelekkel segít. Tájékoztatnak, milyen fejlődési stádiumban vannak a rovarok, mikor érdemes permetezni. Ha nincs kabóca, nincs, ami átvigye a szőlőre a fertőzést. Sajnos sok az elhagyott szőlőterület, ahol nem védekeznek. Az erdei iszalag a szőlők és az erdők találkozásánál is megtalálható, ott is kell figyelni

- mondta Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szőlő

szőlőtermés

szőlészet

szőlész

gazdák

nébih

nemzeti adó- és vámhivatal