Döntöttek: egyszerűbb lesz az ügyintézés, vége a felesleges köröknek

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Döntöttek: egyszerűbb lesz az ügyintézés, vége a felesleges köröknek

Jogszabálycsomag készült a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítésére, a cél a bizalomra épülő, gyors és hatékony közigazgatás - jelentette be a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. Március 1-jén lép hatályba a kormányhivatalok működésének egyszerűsítését célzó, nyolcvan törvényt módosító jogszabálycsomag.

Tuzson Bence közölte: az egyszerűsítés érdekében összeállítottak és benyújtanak az Országgyűlésnek egy ezeroldalas jogszabálycsomagot, amely több mint 80 törvényt módosít. Egyszerűbb és kényelmesebb lesz az ügyintézés - mondta, példaként említve, hogy az erkölcsi bizonyítványt kormányablakon keresztül is lehet majd igényelni.

Megemlítette, hogy a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelőknek, ha a gyerek állapota "végleges", akkor a 18. életévéig nem kell új igazolást benyújtani a családi pótlék igényléséhez. Megszűnik a megváltozott munkaképességűek esetében az évenkénti felülvizsgálat abban az esetben, ha az egészségkárosodás jelentős, és önellátásra nem vagy csak segítséggel képes emberről van szó - közölte Tuzson Bence.

A közgyógyellátás az alanyi jogon jogosultak esetén kettőről négy évre, a normatív alapon jogosultak ellátása egyről két évre emelkedik

- mondta. Tuzson Bence szólt arról is: egyszerűsödik az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályozás is. A jövőben csak a NAV-nál kell majd bejelenteni a vállalkozást, és a párhuzamos nyilvántartásokat is megszüntetik. Emellett meg fog szűnni a vállalkozás megkezdését követő 30 napos ellenőrzési kötelezettség is. Elmondta, komoly változások lesznek az építésügyben is: míg jelenleg részben a kormányhivatalok, részben a polgármesteri hivatalok járnak el, márciustól kizárólag a kormányhivatal fog.

Gyorsulnak és egyszerűsödnek eljárások, engedélyezés helyett bejelentési kötelezettség lesz számos ügyben

- mondta az államtitkár, példaként említve, hogy ha korábban egy kis önkormányzat járdát akart építeni, akkor engedélyezési eljárást kellett lefolytatnia, a jövőben csak bejelentési kötelezettsége lesz. Ugyanez vonatkozik majd az erdészeti létesítményekre is.

A területi közigazgatásban megszűnik a kétfokú ügyintézés, egyfokú döntések lesznek, amelyek után a bíróságon lehet majd fellebbezni. Elmondta, egységesítik a járási hivatali rendszert: meg fognak szűnni az úgynevezett megyeközpontú járások, a helyi ügyekben a járáshoz lehet majd fordulni, a megyei ügyekben pedig a megyei kormányhivatalhoz.

Tuzson Bence hozzátette, hogy a csomag bizonyos elemeit már január 1-jén bevezetik. Elmondta: a kormány a földhivatali rendszer megváltoztatásán is dolgozik, ami várhatóan két évet vesz majd igénybe, komoly informatikai fejlesztésekkel.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

törvény

jogszabály

módosítás

hivatal

ügyintézés

változás