Ebben a megyében rendkívül jó lett a termés: ez a titkuk

MTI   
  Megosztom
Ebben a megyében rendkívül jó lett a termés: ez a titkuk

Meghaladja a kilenc tonnát a kukorica hektáronkénti termésátlaga Tolna megyében a vetésterület 90 százalékán elvégzett betakarítás után - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna megyei igazgatósága.

Tájékoztatása szerint a 70 422 hektáros vetésterületből 63 600 hektáron takarították be a takarmánynövényt kevéssel 9 tonna feletti átlaggal. A termés minősége jó, gombafertőzés elvétve fordult elő; a gazdálkodók a tamási járásból számoltak be kisebb mértékű fuzárium- és kukoricamoly-fertőzésről - írták, hozzátéve, hogy a vetésterület fennmaradó egytizedén az elmúlt napok csapadékos időjárása hátráltatja a betakarítást.

Maros Norbert, a Tolna Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetségének titkára azt mondta, várakozáson felül alakult a kukorica termésátlaga, amely meghaladja a tavalyi mennyiséget, miközben az ország más termőterületein jelentősen csökkent a termés.

A NAK adatai szerint a kukoricáért 42-43 ezer forintot kínálnak a Tolna megyei termelőknek, a leszerződött mennyiség esetén 44-44,5 ezer forint a tonnánkénti ár. A 30 215 hektáron, 3,3 tonnás átlaggal termesztett napraforgót, amennyiben magas olajsavtartalma van, 113-115 ezer forintért lehet értékesíteni. A 2196 hektáron termesztett szója piaci ára tonnánként 80-110 ezer forint.

Beszámoltak arról is, hogy a Tolnában 1578 hektáron termesztett cukorrépa háromnegyedének szedését fejezték be, 50-70 tonnás hektáronkénti termésátlaggal. A répa minősége változatos, a cukortartalma 14-19 százalék között van.

A kamara tájékoztatása szerint a megyében befejeződött az őszi árpa vetése 11 680 hektáron, és végéhez közeledik az őszi káposztarepce és az őszi búza vetése is, előbbi növényt 12 921, utóbbit 44 124 hektáron tervezik termeszteni a gazdálkodók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

mezőgazdaság

kukorica

termés

agrár

termésmennyiség