Kevés és drága lett az idei alma: kifakadtak a gazdák az áruházi akciókra

Világgazdaság   
  Megosztom
Kevés és drága lett az idei alma: kifakadtak a gazdák az áruházi akciókra

Felháborodtak az almatermelők azon, hogy a hazai gyümölcsöt az egyik áruházlánc mélyen a piaci ár alatt kínálta akciójában. Szerintük a piaci helyzet nem indokolja az alacsony árakat - írja a Világgazdaság.

"A szüreti és a feldolgozási szezon lassan zárul, és bár pontos szám még nincs, az biztos, hogy gyenge lett az idei termés étkezési almából, és minden bizonnyal 400 ezer tonna alatt marad a mennyiség" – mondta a lapnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, aki hozzátette: hazánkban kétharmad az ipari alma, és egyharmad az étkezési alma kihozatali aránya. Ha fordítva lennének az arányok, az lenne az ideális helyzet.

A rossz almatermés mögött az húzódik, hogy tavalyi fagyok miatt sok minőségi sérülés keletkezett, az aszály miatt nem tudott szépen színeződni az alma, ráadásul sokkal több lett az apró gyümölcs.

A kevés termés miatt magas termelői árak lettek: az első osztályú almáért a szüreti időszakban 100-110 forintot kértek, ami a tavalyi ár duplája. Ezért a tartályládás lédig áruért pedig azért is magas ez az ár, mert semmilyen egyéb költség nem terhelte: nem kellett tárolni és csomagolni. Ha pedig tárolás, válogatás, csomagolás, árumozgatás, szállítás és egyéb költségek is megterhelik, akkor további nettó 60-100 forint rárakódik még a mostani árra.

Az egyik áruházlánc ennek ellenére 158 forintos fogyasztói áron árulta az almát, ami 124 forintos nettó árat jelent. Bár a FruitVeB nem nevezte meg az áruházláncot, a lap szerint az Auchan reklámújságában szerepelt a szóban forgó akció. Apáti Ferenc szerint nem tartályládás alma került az áruházláncba, a kapcsolódó költségek pedig biztosan nem férnek bele az árba. A beszerzési ár alatti értékesítés tilalma miatt macimum 158 forintért vehette az almát az áruházlánc. Az alelnök szerint 250-300 forintos fogyasztói ár alá nem lehet menni, ha nem szeretne senki se veszteséget produkálni a termékpályán.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

alma

termés

agrár

mezőgazdaság

gazdálkodás

almatermelő