Kevés és drága lett az idei alma: kifakadtak a gazdák az áruházi akciókra

Világgazdaság   
  Megosztom
Kevés és drága lett az idei alma: kifakadtak a gazdák az áruházi akciókra

Felháborodtak az almatermelők azon, hogy a hazai gyümölcsöt az egyik áruházlánc mélyen a piaci ár alatt kínálta akciójában. Szerintük a piaci helyzet nem indokolja az alacsony árakat - írja a Világgazdaság.

"A szüreti és a feldolgozási szezon lassan zárul, és bár pontos szám még nincs, az biztos, hogy gyenge lett az idei termés étkezési almából, és minden bizonnyal 400 ezer tonna alatt marad a mennyiség" – mondta a lapnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, aki hozzátette: hazánkban kétharmad az ipari alma, és egyharmad az étkezési alma kihozatali aránya. Ha fordítva lennének az arányok, az lenne az ideális helyzet.

A rossz almatermés mögött az húzódik, hogy tavalyi fagyok miatt sok minőségi sérülés keletkezett, az aszály miatt nem tudott szépen színeződni az alma, ráadásul sokkal több lett az apró gyümölcs.

A kevés termés miatt magas termelői árak lettek: az első osztályú almáért a szüreti időszakban 100-110 forintot kértek, ami a tavalyi ár duplája. Ezért a tartályládás lédig áruért pedig azért is magas ez az ár, mert semmilyen egyéb költség nem terhelte: nem kellett tárolni és csomagolni. Ha pedig tárolás, válogatás, csomagolás, árumozgatás, szállítás és egyéb költségek is megterhelik, akkor további nettó 60-100 forint rárakódik még a mostani árra.

Az egyik áruházlánc ennek ellenére 158 forintos fogyasztói áron árulta az almát, ami 124 forintos nettó árat jelent. Bár a FruitVeB nem nevezte meg az áruházláncot, a lap szerint az Auchan reklámújságában szerepelt a szóban forgó akció. Apáti Ferenc szerint nem tartályládás alma került az áruházláncba, a kapcsolódó költségek pedig biztosan nem férnek bele az árba. A beszerzési ár alatti értékesítés tilalma miatt macimum 158 forintért vehette az almát az áruházlánc. Az alelnök szerint 250-300 forintos fogyasztói ár alá nem lehet menni, ha nem szeretne senki se veszteséget produkálni a termékpályán.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

alma

termés

agrár

mezőgazdaság

gazdálkodás

almatermelő