Növekedik a GDP: gyorsul az ipari termelés

HelloVidék   
  Megosztom
Növekedik a GDP: gyorsul az ipari termelés

A Takarékbank várakozásának megfelelően, de a várakozásokat messze meghaladva, 5 százelékra gyorsult a hazai GDP növekedése a harmadik negyedévben az előző negyedévi 4,9 százalékról, azonban szezonálisan és munkanaphatással 4,8 százalékra lassult az előző negyedévi 5,2 százalékról. A GDP az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt.

A harmadik negyedévben érdemben gyorsult az ipari termelés növekedése, szintén gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése, ezzel szemben – részben az egy évvel ezelőtti kimagasló bázis miatt - lassult építőipar növekedése, amely azonban így is kifejezetten dinamikus volt.

A felhasználási oldalon a fogyasztás növekedése továbbra is impozáns. a beruházások dinamikája némileg csökkenhetett, de továbbra is robosztus, míg a GDP a külkereskedelmi egyenleg határozott javulása is támogatta. A készleteket támogatta a gáztározók feltöltése, de az egyéb készletek csökkenése ellensúlyozhatta.

A következő negyedévekben fokozatosan lassulhat a GDP dinamikája, de nem várunk látványos lassulást, mivel a munkaerőhiány, a minimálbéremelések, jelentős béremelések a közszféra egyes területein (egészségügy) és a régiós bérverseny miatt továbbra is gyors bérkiáramlásra számítunk, így a fogyasztás tartós támasza marad a növekedésnek, a beruházások dinamikája lassulhat, de a növekedés szinte minden területen (ipar, logisztika, kereskedelmi ingatlan, szálloda, állami beruházások) folytatódik, soha nem látott mennyiségű működőtőke (gyűjtésünk alapján idén eddig már 1800 milliárd forint értékben születtek döntések, ill. fejeződtek be működőtőke beruházások) érkezik az országba, az uniós támogatású fejlesztések pedig áthúzódnak még jövőre is.

A számtalan létrejövő új exportkapacitás pedig az exportot és az ipart tartja növekedési pályán a kedvezőtlen külső környezet ellenére. Noha számos kockázat (Brexit, kereskedelmi háborúk, a német és a kínai gazdaság határozott lassulása) övezi a hazai gazdaság növekedését is, ezek feltehetően eddig negatív hatással volt, ezek nélkül a növekedés akár a 6 százalékot is megközelíthette volna.

Idén továbbra is 4,9 százalékos GDP növekedésre számítunk, ami jövőre 3,7 százelékra lassulhat, azonban a belső keresleti tényezők felfelé mutató kockázatokat jelentenek a növekedésre. A jövő évi növekedést támogatja a szökőnap hatás mellett a néggyel több munkanap is. A hazai növekedés kifejezetten impozáns európai és régiós összehasonlításban is, az euró-övezethez képest a növekedési többletünk 4 százalékpont közelében maradt, így a hazai gazdaság határozott felzárkózási pályán van.

A régióban óriási csalódást okozott a román növekedés, amely 4,4 százalékról 3 százalékra lassult, lényegesen alulmúlva a 3,8 százalékos várakozásokat, amelyre amúgy számítani lehetett, mivel a fogyasztáson és kiskereskedelmi forgalmon kívül szinte ágazat visszaesést mutatott, miközben az elszálló költségvetési és folyó fizetési deficit miatt fájdalmas kiigazítások várhatnak a teljesen túlfűtött román gazdaságra.

Óriási csalódást okozott a szlovák növekedés is, amely 2,2 százalékról 1,3 százalékra lassult, a harmadik negyedévben az ipar, az építőipar és kiskereskedelmi is jelentős visszaesést mutatott.

A cseh GP növekedése 2,5 százalékra lassult az előző negyedévi 2,8 százalékról, ami kissé múlta alul a várakozásokat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarékbank

takarék csoport

takarék jelzálogbank

takarékszövetkezet