Pengeélen táncol a közigazgatás: ismét létszámstopot rendeltek el

Index   
  Megosztom
Pengeélen táncol a közigazgatás: ismét létszámstopot rendeltek el

Bár eddig hivatalos fórumra még nem került ki, de az Index információi szerint ismét létszámstop van a közigazgatásban. A munkaerőhiány ellenére nem nem lehet új embereket felvenni a feladatok ellátásra.

A lapnak már múlt héten több kormányhivatali forrás jelezte, hogy létszámstopot hirdettek meg. A kormanyhivatal.hu-ról egyrészt eltűntek az álláshirdetések, majd a folyamatban lévő felvételek akadoztak, valamint az új emberek felvételét intéző online rendszer nem fogadott be új információt. A portálra azóta visszakerültek az álláshirdetések. Kezdetben informatikai hibára gyanakodtak, de a kormányhivatalok vezetőivel közölték, hogy

E kormányhatározat létezését a portál kérdésére Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) elnöke is elismerte. A lap megemlékezett, hogy idén ez már a harmadik kormányzati létszámstop. Az első áprilisban lett feloldva, majd augusztustól októberig még egyet rendeltek el, melyről is csak későn tájékoztatták a dolgozókat.

A portál megkereste Budapest Főváros Kormányhivatalát és a kormányhivatalokért felelős Miniszterelnökséget, ahonnan a következő válasz érkezett:

Létszámstop esetén egyedi felmentésekre van lehetőség, ez Budapest Főváros Kormányhivatalában és a Pest Megyei Kormányhivatal esetében automatikus.

Tehát nem ismerték el, hogy van létszámstop, de ha lenne is, akkor probléma esetén lehetne felvenni embert. Mint írták, "az egyedi felmentésekre a kormányhivatalok főigazgatója vagy a kormánymegbízott tehet előterjesztést, viszont minden egyes esetben a Miniszterelnökség kabinetvezetője dönt." Ez akár hónapokig is eltarthat.

A lap felhívta a figyelmet, hogy több probléma is van a kormányhivataloknál: nyáron rövidített nyitvatartást rendeltek el a hivatalok a munkaerőhiány miatt, de Pomázon például be is zárt a kormányablak, mert egy ügyintéző maradt. A kormányhivatalokban dolgozók jogállása is megváltozott, évi 15-20 nappal többet kell dolgozniuk a szabadságok befaragása és a napi munkaidő megemlkedése miatt.

Boros Péterné szerint a március 1-től esedékes kormányhivatali átszervezés indokolhatja a létszámstopot, melyről mi is beszámoltunk. A lépés mögött az a logika állhat, hogy könnyebb átszervezni a közigazgatást kevesebb dolgozóval és a betöltetlen állásokat megszüntetni, mint kirúgni a dolgozókat.

Fotó: MTI/Balázs Attila

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

létszámstop

munkaerőhiány

kormányhivatal

minisztérium

közigazgatás