Véget ért az őszi betakarítás: legnagyobb hozama a kukoricának volt

HelloVidék   
  Megosztom
Véget ért az őszi betakarítás: legnagyobb hozama a kukoricának volt

A szántóföldi növények őszi betakarítása november első felében sikeresen befejeződött Magyarországon, a betakarított növényeket biztonságosan betárolták.

A legnagyobb területen termesztett őszi betakarítású szántóföldi növényünk a kukorica, amely idén 982 ezer hektáros területről 8 tonna/hektárt kissé meghaladó hozammal, összesen 7,8-7,9 millió tonnás termést adott. Napraforgóból 561 ezer hektárról - Magyarországon történelmi rekordnak számító 3 tonna/hektár feletti országos átlaghozam mellett - 1,7 millió tonnás termést takarítottak be. Szójából 60 ezer hektáros termőterületről 2,86 tonna/hektáros hozammal 170 ezer tonna termett.

A korábbi évekhez viszonyítva a betakarított terület nagysága a kukorica kivételével enyhén csökkent. Ugyanakkor a rendkívül kedvező hektáronkénti hozamoknak köszönhetően az összes termés mindhárom növényfajnál lényegesen – kukoricánál 7 százalékkal, napraforgónál 6 százalékkal, szójánál pedig közel 14 százalékkal – meghaladta az elmúlt öt év átlagteljesítményét.

A betakarítás sikeres elvégzése mellett a gazdák az őszi vetésekkel is ütemesen haladtak idén. Az 1 millió hektáros őszi búza vetésterületének készültsége jelenleg 97 százalákos, a többi őszi vetésű gabonáé gyakorlatilag befejeződött.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

kukorica

termés

termény

szántóföld

szántóföldi növények