Nagyot fejleszt a Borsodchem: két új üzemet is építenek

Világgazdaság   
  Megosztom
Nagyot fejleszt a Borsodchem: két új üzemet is építenek

Két hatalmas, saját forrásból indított beruházáson is dolgozik a BorsodChem, és 2020-ban egy új termékkel állna elő, egy évre rá pedig kiváltaná az egyik kínai alapanyagimportot - írja a Világgazdaság.

Két sikeres év van a BorsodChem Zrt (BC) mögött az anyavállalat, a Wanhua kínai vegyipari cég energiahatékonyság-javítást és tevékenységoptimalizálást célzó intézkedései miatt, de a piac is jól alakult.

Arathattunk, így saját forrásból indíthattunk beruházásokat

– mondta a lapnak Hegedűs István, a társaság pénzügyi igazgatója, aki hozzáfűzte: annak ellenére, hogy csökkent a termékek ára, fenntarthatóvá vált a BC tőkeszerkezete a németországi és szaúdi kapacitások megjelenésével. A BC műanyagipari termékeit, az MDI és a TDI nevű alapanyagot főként európai vevők vásárolják meg, de gazdaságosan szállítják őket az amerikai kontinensre is.

A beruházás egy 48 milliárd forintos három üzem létesítésével együtt járó anilinprojekt, a gyár különböző részegységei pedig amerikai, svájci és kanadai vállalatok licencei alapján fognak elkészülni. 2017-ben indult az építkezés, az átadás pedig 2021-re várható. A változtatással a BC már nem fog a kínai anilin-importra szorulni. A másik nagy beruházás egy 20 milliárd forintos projekt, az ezzel kapcsolatos HPM-üzem 2020-ra fog elkészülni.

A HPM lesz az első olyan termék Magyarországon, amely a Wanhua licence alapján készül

– fogalmazott Varga Béla, a cég HR- és kommunikációs igazgatója. Ahogy írják, +az európai piacra szánt HPM egy hőre lágyuló poliuretán műanyag – az MDI továbbfeldolgozott változata –, amelyből a hétköznapi életben is használt termékek sorát állítják elő." Ilyet eddig a Borsodchem korábban nem gyártott.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

borsodchem

gazdaság

gyár

beruházás

fejlesztés