Hatalmas károkat előzött meg a JÉGER: kevesebb lett a jégkár idén

HelloVidék   
  Megosztom
Hatalmas károkat előzött meg a JÉGER: kevesebb lett a jégkár idén

Idén is jelentős kártételt sikerült megelőzni az országos jégkármérséklő-rendszernek, vagyis a JÉGER-nek köszönhetően. A működés eredményességéről kedden tartott sajtótájékoztatót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szolnoki székhelyén - írja a szoljon.hu.

A jégkármérséklő-rendszer bevezetése több évtizedes vágya volt a gazdálkodóknak

- mondta Hubai Imre Csaba megyei elnök, majd felidézte, hogy a rendszer 2018. május 1-jén kezdte meg működését, a kamara működteti, melyhez az Agrárminisztériumtól kapnak támogatást, másrészt a Kárenyhítési Alap is biztosít anyagi forrást.

Ahogy a portál írja, a miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy nem csak a gazdatársaknak, állattenyésztőknek jelentett hatalmas kárt a jég, hanem a kertészetekben, az ipari és állami létesítményekben, sőt, a lakóházakban és gépjárművekben is jelentős kárt képes okozni. Éppen ezért mindenki érdeke a védekezés. A jégkármérséklő-rendszer kiépítése néhány helyen már több évtizede működik, hiszen Dél-Magyarországon már több éves múltra tekint vissza a jégverés elleni védekezésnek.

A berendezések működtetésével a termelés biztonságát nagymértékben elősegítettük, ezáltal több milliárd forintos kárt előzünk meg, csak a mezőgazdaságban. A megyében összesen ötvenhárom talajgenerátor üzemel, ebből tizenhat automata és harminchét manuális

- emelte ki a megyei NAK-elnök.

A szakemberek felhívták arra is a figyelmet, hogy nincs olyan technológia, amivel teljes mértékben védelmet és megoldást jelenthet a jégkár ellen. Mint mondták a legtöbbször határon túlról érkező jéggel teli zivatarfelhők, illetve a szupercellák ellen nem tudunk jelenleg védekezni, de a legmodernebb, talajgenerátoros jégkármérséklő-rendszer alkalmazásával – ami ezüst-jodidot juttat a felhőkbe – csökkenteni lehet a lehulló jég méretét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

jégkármérséklő-rendszer

jégkár