Egyre több magyar vállalkozna: így támogatják a kezdő szabadúszókat

MTI   
  Megosztom
Egyre több magyar vállalkozna: így támogatják a kezdő szabadúszókat

Rendkívül népszerűek az ősszel indított, vállalkozóvá válást segítő programok, eddig több mint 11 ezren jelentkeztek. A 30 év alatti fiatalok országszerte, a 30 év feletti álláskeresők pedig Pest megyében továbbra is pályázhatnak a 4,5 millió forintos támogatásra - mondta Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek.

Bodó Sándor elmondta: 4,5 millió forintos tőketámogatással is ösztönzik a 40 milliárd forint keretösszegű programból a pályázókat, jelentős segítséget nyújtva ezzel a leendő vállalkozók tevékenységéhez. Országszerte közel kilencezer vállalkozni vágyó találhatja meg a számítását, ezzel önfoglalkoztatóként növelve az egyéni vállalkozások számát. A tervek szerint 2022-ig közel nyolcezer vállalkozás jöhet létre a többelemű program révén a kevésbé fejlett régiókban. Mintegy ezer önfoglalkoztató pedig a közép-magyarországi régióban indíthatja el tevékenységét.

Bodó Sándor kiemelte: a támogatási keretből háromezer vállalkozás létrehozásával számolnak a 30 év felettieknél, s közel hatezer új vállalkozással a fiatalok körében.

Az államtitkár közölte: Magyarországon az ötödik legalacsonyabb az unión belül a munkanélküliség, mindössze 3,5 százalék, míg a foglalkoztatottak aránya meghaladta az elmúlt hónapokban a 70 százalékot. A fiatalok foglalkoztatottsága ugyanakkor uniós szinten némileg elmarad az idősebb korosztályétól, így nekik jó lehetőség a vállalkozóvá válás, a munkanélkülieknek, inaktívaknak pedig újabb lehetőséget jelent elhelyezkedésükhöz, anyagi biztonságuk megteremtéséhez - tette hozzá az államtitkár.

A magyar munkaerőpiaci folyamatokkal ellentétben az Európai Unió 28 tagállamában ötödik hónapja stagnál a munkanélküliség, októberben 6,3 százalék volt. Az állástalanok aránya továbbra is Csehországban a legalacsonyabb, 2,2 százalék, a legmagasabb pedig Görögországban, közel 17 százalék - írta a Magyar Nemzet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

támogatás

vállalkozás

fiatal

lehetőség

program

pályázat