Egyre több magyar vállalkozna: így támogatják a kezdő szabadúszókat

MTI   
  Megosztom
Egyre több magyar vállalkozna: így támogatják a kezdő szabadúszókat

Rendkívül népszerűek az ősszel indított, vállalkozóvá válást segítő programok, eddig több mint 11 ezren jelentkeztek. A 30 év alatti fiatalok országszerte, a 30 év feletti álláskeresők pedig Pest megyében továbbra is pályázhatnak a 4,5 millió forintos támogatásra - mondta Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek.

Bodó Sándor elmondta: 4,5 millió forintos tőketámogatással is ösztönzik a 40 milliárd forint keretösszegű programból a pályázókat, jelentős segítséget nyújtva ezzel a leendő vállalkozók tevékenységéhez. Országszerte közel kilencezer vállalkozni vágyó találhatja meg a számítását, ezzel önfoglalkoztatóként növelve az egyéni vállalkozások számát. A tervek szerint 2022-ig közel nyolcezer vállalkozás jöhet létre a többelemű program révén a kevésbé fejlett régiókban. Mintegy ezer önfoglalkoztató pedig a közép-magyarországi régióban indíthatja el tevékenységét.

Bodó Sándor kiemelte: a támogatási keretből háromezer vállalkozás létrehozásával számolnak a 30 év felettieknél, s közel hatezer új vállalkozással a fiatalok körében.

Az államtitkár közölte: Magyarországon az ötödik legalacsonyabb az unión belül a munkanélküliség, mindössze 3,5 százalék, míg a foglalkoztatottak aránya meghaladta az elmúlt hónapokban a 70 százalékot. A fiatalok foglalkoztatottsága ugyanakkor uniós szinten némileg elmarad az idősebb korosztályétól, így nekik jó lehetőség a vállalkozóvá válás, a munkanélkülieknek, inaktívaknak pedig újabb lehetőséget jelent elhelyezkedésükhöz, anyagi biztonságuk megteremtéséhez - tette hozzá az államtitkár.

A magyar munkaerőpiaci folyamatokkal ellentétben az Európai Unió 28 tagállamában ötödik hónapja stagnál a munkanélküliség, októberben 6,3 százalék volt. Az állástalanok aránya továbbra is Csehországban a legalacsonyabb, 2,2 százalék, a legmagasabb pedig Görögországban, közel 17 százalék - írta a Magyar Nemzet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

támogatás

vállalkozás

fiatal

lehetőség

program

pályázat