Itt a lista: ezekben a megyékben volt a legmagasabb a bűnözés

24.hu   
  Megosztom
Itt a lista: ezekben a megyékben volt a legmagasabb a bűnözés

A Belügyminisztérium statisztikáiból az derült ki, hogy a bolti eladók vannak a legnagyobb veszélyben, a bűnelkövetők majdnem felének általános iskolai végzettsége sincs, a károk 96 százaléka pedig nem térül meg - írja a 24.hu.

Elöljáróban két dolgot kell megjegyezni: a Bűnügyi Statisztikai Rendszerben szereplő bűncselekmények nem mind 2018-ban történtek, a Belügyminisztérium honlapján található ugyanis egy követő jellegű statisztika, amelybe az adatok akkor kerülnek be, ha a büntetőeljárást a nyomozóhatóságok (a rendőrség vagy az adóhivatal), illetve az ügyészség befejezte. 2018 közepén módszertani váltás történt, így a két félév adatait nem ajánlott összevetni

- írja a portál, majd kitértnek arra is, hogy az elmúlt évben, január és június között lezártak közel 180 ezer ügyet, viszont július és december között alig 118 ezret. Vagyis 2018 első felében ezer, a másodikban 650 ügy ért véget naponta átlagosan. A megadott időszakokban a büntetőeljárást a sértett kezdeményezte az esetek 50 százalékban. Ezt követte a rendőrség, illetve a bűncselekményt észlelő személy. A végeredmény az esetek harmadában vádemelés lett, minden negyediknél megszüntették a nyomozást, tíz százalékban pedig már a feljelentést elutasították.

Az adatok szerint az év második felében a 118 ezer esetből 89 ezerszer feljelentés miatt, 29 ezerszer hivatalból, alig négyszázszor pedig előkészítő eljárást követően értesültek a hatóságok bűncselekményről.

Ezekkel a tárgyakkal követték el a legtöbb bűncselekményt

Közel nyolcvanezer regisztrált bűncselekményt eszköz nélkül követtek el az első félévben. A három leggyakoribb elkövetési tárgy a személygépkocsi, a feszítővas és a csavarhúzó volt.

  • Szabolcsban a bűntettek harmadában bizonyítványokkal trükköztek, de a magánútlevelek lopása is elég népszerű bűntett volt.
  • Fejérben fiktív szerződésekkel ügyeskedtek nagy számban.
  • Győr-Moson-Sopron megyébe a hackerek ügyeskedtek.
  • Hajdú-Biharban a mozgássérültek parkolási igazolványával trükköztek a legtöbben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

statisztika

lopás

rablás

általános iskola

végzettség

bűnelkövetők

bolti eladó