Itt a lista: ezekben a megyékben volt a legmagasabb a bűnözés

24.hu   
  Megosztom
Itt a lista: ezekben a megyékben volt a legmagasabb a bűnözés

A Belügyminisztérium statisztikáiból az derült ki, hogy a bolti eladók vannak a legnagyobb veszélyben, a bűnelkövetők majdnem felének általános iskolai végzettsége sincs, a károk 96 százaléka pedig nem térül meg - írja a 24.hu.

Elöljáróban két dolgot kell megjegyezni: a Bűnügyi Statisztikai Rendszerben szereplő bűncselekmények nem mind 2018-ban történtek, a Belügyminisztérium honlapján található ugyanis egy követő jellegű statisztika, amelybe az adatok akkor kerülnek be, ha a büntetőeljárást a nyomozóhatóságok (a rendőrség vagy az adóhivatal), illetve az ügyészség befejezte. 2018 közepén módszertani váltás történt, így a két félév adatait nem ajánlott összevetni

- írja a portál, majd kitértnek arra is, hogy az elmúlt évben, január és június között lezártak közel 180 ezer ügyet, viszont július és december között alig 118 ezret. Vagyis 2018 első felében ezer, a másodikban 650 ügy ért véget naponta átlagosan. A megadott időszakokban a büntetőeljárást a sértett kezdeményezte az esetek 50 százalékban. Ezt követte a rendőrség, illetve a bűncselekményt észlelő személy. A végeredmény az esetek harmadában vádemelés lett, minden negyediknél megszüntették a nyomozást, tíz százalékban pedig már a feljelentést elutasították.

Az adatok szerint az év második felében a 118 ezer esetből 89 ezerszer feljelentés miatt, 29 ezerszer hivatalból, alig négyszázszor pedig előkészítő eljárást követően értesültek a hatóságok bűncselekményről.

Ezekkel a tárgyakkal követték el a legtöbb bűncselekményt

Közel nyolcvanezer regisztrált bűncselekményt eszköz nélkül követtek el az első félévben. A három leggyakoribb elkövetési tárgy a személygépkocsi, a feszítővas és a csavarhúzó volt.

  • Szabolcsban a bűntettek harmadában bizonyítványokkal trükköztek, de a magánútlevelek lopása is elég népszerű bűntett volt.
  • Fejérben fiktív szerződésekkel ügyeskedtek nagy számban.
  • Győr-Moson-Sopron megyébe a hackerek ügyeskedtek.
  • Hajdú-Biharban a mozgássérültek parkolási igazolványával trükköztek a legtöbben.
Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

statisztika

lopás

rablás

általános iskola

végzettség

bűnelkövetők

bolti eladó