Döntöttek: megadóztatják a panorámát Siófokon

HelloVidék   
  Megosztom
Döntöttek: megadóztatják a panorámát Siófokon

Januártól jócskán megnövekszik az építményadó a közvetlen vízparti sávban található ingatlanokra vonatkozóan Siófokon, egyes kategóriákban közel 60 százalékkal. A város képviselő-testülete arról is döntött, hogy 2020-tól megadóztatja a település látképét megcsúfító óriásplakátokat - írja a hirbalaton.hu.

A portál idézte Lengyel Róbertet, Siófok polgármesterét, aki azt írta a Facebook oldalán, hogy "az előző ciklusban már volt testület előtt a közvetlen vízparti ingatlanok (köztük az ott tömött sorokban újonnan felhúzott apartman házak) építményadójának megemelésével kapcsolatos javaslatom.” Az új testület megszavazta a javaslatot, melynek értelmében januártól 3 adósáv lesz Siófokon az eddigi 2 helyett. Az új, közvetlen vízparti sávban így emelik az adót a különböző kategóriák szerint:

  • 80 négyzetméterig a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után a jelenlegi 780 forint helyett 1235 forintot kell fizetni négyzetméterenként,
  • 80 négyzetméter felett a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után a jelenlegi 1170 forint helyett 1850 forintot kell fizetni négyzetméterenként,
  • nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész után marad a 1170 forintos adó négyzetméterenként,
  • kereskedelmi egység, szállásépület után az eddigi 1170 forint helyett 1290 forintot kell fizetni,
  • üdülő esetében az eddigi 1310 forintos adó 1850 forintra emelkedik négyzetméterenként.

A képviselő-testület nem csak a panorámaadó bevezetéséről döntött, hanem arról is, hogy 2020-tól megadóztatja a település óriásplakátjait. Az új rendelet szerint januártól évi 12 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként a másfél négyzetméternél nagyobb felületű kihelyezett reklámokért.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

épület

panoráma

adó

panorámaadó

siófok