Felejtsd el a tűzifát: olcsó és környezetbarát, ha ezzel pakolod meg a kazánt

HelloVidék   
  Megosztom
Felejtsd el a tűzifát: olcsó és környezetbarát, ha ezzel pakolod meg a kazánt

Egy új tanulmányban azt vizsgálták, hogyan lehet az árpát szénné alakítani, mivel a sörgyárakban felhalmozódó gabonafélék egyébként a hulladéklerakókba kerülnek. Pedig akár otthonunk fűtését is megoldhatnánk belőle.

Az Egyesült Királyságban egy olyan olcsó és környezetbarát technikát hoztak létre kutatók, amely az árpát megújuló energiává képes alakítani. Kutatásaik eredményét a Journal of Chemical Technology and Biotechnology nevű lapban tették közé, ennek alapján azt lehet tudni a vizsgálatokról, hogy a foszforsav és a kálium-hidroxid felhasználásával szénné tudják alakítani a gabonát.

A sörgyárak hatalmas mennyiségű árpát dolgoznak fel a sörök elkészítéséhez, majd a megmaradt gabonát gyakran takarmányként adják el a gazdálkodóknak állati takarmányként. Persze ez csak nagyon kis mennyiség, a legtöbb árpamaradék a hulladéklerakókban végzi. A kutatók becslései szerint csak az EU területén, a sörfőzdék évente 3,4 millió tonna gabonát halmoznak fel. A mostani kutatások viszont arra mutattak rá, hogy egy kilogramm gabonából 100 focipályát beterítő aktív szenet lehetne előállítani.

Dr. Ahmed Osman, a tanulmány vezetője szerint ez az új technika lehetőséget teremt arra, hogy helyben előállítsák a háztartások számára fontos szenet. Úgy véli, szerte a világban nagy a kereslet a szénre, hiszen sokan használják fűtőanyagként a szenet. De kitért arra is, hogy az előállítás során, előbb kiszárítják a gabonát, majd csak ezután kezelik a két vegyi anyaggal. A végtermékkel pedig bárki, bátran fűthet otthonában.

Ha képesek vagyunk arra, hogy azt, ami alapból hulladék lenne, átalakítsuk biológiailag hasznos dologgá, akkor az csak jó lehet a bolygónk és a jövőnk számára. Ez pedig hozzájárulhat az aktuális és globális hulladék- és energiaproblémák megoldásához

- mondja Osman, aki hozzátette, most dolgoznak azon, hogy lehetne forgalomba hozni az új "találmányt".

(via: modernfarmer.com)

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fűtés

fűtőanyag

sör

sörgyár

sörfőzde

sörfőzés