Nem lesz hiány magyar halból karácsonyra: megkezdődött a téli lehalászás

MTI   
  Megosztom
Nem lesz hiány magyar halból karácsonyra: megkezdődött a téli lehalászás

Végéhez közeledik a téli lehalászás a Hortobágyi Halgazdaság tavaiban, a halak nagy része már a telelő medencékben van - jelezte a cég vezérigazgatója a gazdaság látvány-lehalászással egybekötött Mikulás-napi ünnepségén Hortobágy-Elepen.

Simon Károly elmondta: a 2800 hektár vízfelületű gazdaság Magyarország legnagyobb, Európa egyik legnagyobb pontytermelő halászata. Az évi 1500 tonna hal 8 százaléka ponty, 10-15 százaléka busa és amur, 5 százalék pedig ragadozó: harcsa, csuka és süllő.

A halmennyiség 60 százalékát december értékesítik mintaboltjaikban és a nagy áruházláncokban: jelenleg naponta több tíz tonna halat szállítanak az üzletekbe, de a karácsonyt megelőző héten ez a mennyiség eléri majd a napi száz tonnát

- közölte a vezérigazgató, megjegyezve, 50-50 százalékban élőhalként, illetve feldogozott állapotban kerülnek a halak a boltokba. Hozzátette: az 1500 tonna hal 15 százalékát főként Romániába exportálják, de kisebb mennyiségben jut hortobágyi hal Lengyelországba is. Simon Károly elmondta: 121 dolgozójuk van, a tavalyi árbevételük 1,2 milliárd forint volt, idén ennél valamivel többet várnak.

Utóbbi érdekében népszerűsítik negyedik éve a kisgyerekek körében is a halászatot és a halfogyasztást: pénteken hortobágyi és debreceni óvodásokhoz és kisiskolásokhoz csónakon érkezett meg a mikulás az elepi tavon. A kicsik ezután megnézték a lehalászást, de nemcsak a halakkal, hanem a belőlük készült ételekkel is megismerkedhettek: a halastó partján felállított sátorban halászlevet, haltepertőt, halfasírtot kóstolhattak a gyerekek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hortobágy

hal

halastó

horgászat

halászat

karácsony