Drágult a gyümölcs és a sertés: megint feljebb mentek a mezőgazdasági felvásárlási árak

MTI   
  Megosztom
Drágult a gyümölcs és a sertés: megint feljebb mentek a mezőgazdasági felvásárlási árak

A tavalyihoz képest a gyümölcsök átlagosan 29,4 százalékkal, az élőállatok 16,7 százalékkal lettek drágábbak. A tojás felvásárlási ára 3,5 százalékkal lett alacsonyabb, a zöldbab ára ugyanakkor 160,8 százalékkal megugrott az ehhez képest szolid, 15,3 százalékos szeptemberi drágulás után.

Alapvetően a gyümölcsök és a sertések drágulása miatt három hónap lassulás után októberben ismét gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a szeptemberi 2,0 százalékos csökkenés után októberben

A gabonafélék és a burgonya árának csökkenése nyomán a növényi termékek átlagos áresése 4,2 százalékosról 3,5 százalékosra mérséklődött, az élőállatok és állati termékek drágulása 10,2 százalékosról 12,6 százalékosra emelkedett. A gabonaárak 8,1 százalékkal voltak a tavaly októberinél alacsonyabbak a szeptemberi 5,4 százalékos éves csökkenés után. A búza felvásárlási ára 10,2 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly októberinél a szeptemberi 7,2 százalék helyett, a kukorica októberre 6,3 százalékkal lett olcsóbb, a szeptemberi 4,8 százalékos éves csökkenés után.

A zöldségek árcsökkenése 2,9 százalékos volt a szeptemberi 1,3 százalékot követően, a burgonya ára is 0,4 százalékkal alacsonyabb lett a tavaly októberinél míg szeptemberben 18,0 százalékkal drágult éves összehasonlításban. Októberben a paradicsom felvásárlási ára 9,8 százalékkal, az uborka 21,5 százalékkal, a karfiol 28,7, a sárgarépa 9,5 százalékkal alacsonyabb volt a tavalyinál. A vöröshagyma 3,0 százalékkal, a fejes káposzta 7,9 százalékkal lett olcsóbb. A zöldbab ára ugyanakkor 160,8 százalékkal megugrott az ehhez képest szolid 15,3 százalékos szeptemberi drágulás után.

A szőlőtől megtisztítva a gyümölcsök átlagosan 29,4 százalékkal drágultak a tavaly októberi felvásárlási árakhoz képest.

Az élőállatok felvásárlási ára 16,7 százalékkal volt magasabb a tavaly októberinél, a szeptemberi 13,4 százalék után. A vágósertés mellett a vágómarha felvásárlási árának éves emelkedése is meglódult a szeptemberi 1,2 százalékosról 11,3 százalékosra. A baromfi mindössze 1,0 százalékkal drágult átlagosan, a juh felvásárlási ára a szeptemberi 5,3 százalék helyett októberben csak 2,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az állati termékek októberi 4,3 százalékos emelkedése 0,9 százalékponttal magasabb a szeptemberinél, amit a tej drágulásának 7,2 százalékra emelkedése okozhatott az előző havi 5,0 százalékról. A tojás felvásárlási ára 3,5 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly októberinél, míg szeptemberben is 3,9 százalékkal csökkent.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

mezőgazdasági felvásárlási ár

áremelkedés

gyümölcs

sertés