Óriási munkaerőhiány tombol a tűzoltóságokon: ezért nem vonzó ez a szakma

Népszava   
  Megosztom
Óriási munkaerőhiány tombol a tűzoltóságokon: ezért nem vonzó ez a szakma

Hatalmas létszámhiány van a tűzoltók körében, egyes területeken 20, vagy akár 30 százalékos a létszámhiány - mondta a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke a Népszavának.

A lap információi szerint a kivonuló tűzoltóknak legalább 20, de a legtöbb helyen már 30 százaléka hiányzik. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, kritikus szint alá kerül a létszám, ami vezénylési nehézségekhez, veszélyes helyzetekhez vezethet.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy a Belügyminisztérium 2020-as első félévi jogalkotási tervében - a korábbi ígéretek ellenére - továbbra sincs utalás bérrendezésre vagy új életpálya modell bevezetésére. Ez pedig problémát jelent, ugyanis a bruttó 180 ezer forintos kezdőbér egyáltalán nem vonzó, az állomány öregszik. A tűzoltók 60 évesen mehetnek rendelkezési állományba, de az nyugdíjkorhatár eléréséig elesnek a pótlékoktól, tehát a nyugdíjuk kisebb lesz. A tűzoltók túlóráit pedig csupán 850 forintos órabérrel számolják el.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete öt évre 50 százalékos béremelést szeretne elérni, melyből 30 százalékos emelés jövőre valósulna meg. Úgy gondolják, hogy enélkül még kevesebb új munkaerő lépne be az állományba, ez pedig a szabadságok kiadását is megnehezítené. A hiányzó emberek helyett is dolgozó tűzoltók hamar kiéghetnek a 24-48 órás beosztás miatt, a munka-magánélet egyensúlya és a családalapítás pedig szinte lehetetlennek tűnik a számukra.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

munkaerőhiány

létszámhiány

tűzoltó

tűzoltóság