Orbitális összegeket költöttek idén a magyar gazdák gépekre

MTI   
  Megosztom
Orbitális összegeket költöttek idén a magyar gazdák gépekre

A hazai agrár-vállalkozások fejlesztési, beruházási kedve töretlen. Nem csak új gépekre költöttek többet, mint tavaly, de alkatrészekre is. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 13 százalékos arányt képviseltek. A minisztérium a Vidékfejlesztési programon keresztül 1900 új traktor vásárlását támogatta, emellett segítette új gépek és talajművelő eszközök beszerzését, vagy a meglévők cseréjét 23 milliárd forint értékben.

Korszakváltás küszöbéhez érkezett a magyar mezőgazdaság, mert a gazdák megértették, hogy csak akkor lehetnek versenyképesek, ha fejlesztenek - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön Sárváron, a mezőgazdasági, építőipari és anyagmozgató gépek értékesítésével, szervizelésével és alkatrész-ellátásával foglalkozó Axiál Kft. új telephelyének átadó ünnepségén.

A magyar gazdák, a hazai agrár-vállalkozások fejlesztési, beruházási kedve töretlen, az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások az idei év első háromnegyedévében mintegy 134 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket, három százalékkal többet, mint 2018 azonos időszakában. Alkatrészekre 43 milliárd forintot fordítottak ugyanezen időszakban, tíz százalékkal többet, mint 2018-ban.

A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 13 százalékos arányt képviseltek - sorolta az agrárminiszter, majd hozzátette, hogy a kedvező kamat- és finanszírozási környezetnek, valamint a gazdálkodói szemléletváltásnak köszönhetően az agrárberuházások további növekedése várható.

A legkedveltebb forrás a jegybank kedvezményes hitelprogramja, a legtöbben a januárban indított növekedési hitelprogram fix keretében elérhető konstrukciót vették igénybe: az összes kihelyezés negyede, mintegy 81 milliárd forint a mezőgazdaságot erősítette az év első tizenegy hónapjában.

A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg az előző év azonos időszakához képest 24 százalékkal, 72 milliárd forintra emelkedett az év első háromnegyed évében. A minisztérium a Vidékfejlesztési programon keresztül 1900 új traktor vásárlását támogatta, emellett segítette új gépek és talajművelő eszközök beszerzését, vagy a meglévők cseréjét 23 milliárd forint értékben, 3700 pályázó esetében.

A bajai székhelyű Axiál Kft.-nek az országban 19 telephelye van, a 2011-ben elindított telephely-fejlesztési programban alakították ki a sárvári több mint 1400 négyzetméter területű épületegyüttest, amelyben a szombathelyi telephelyről átköltöző munkavállalók dolgoznak. Azért építették a sárvári telephelyet, mert a szombathelyit kinőtték. Sárváron főként szervízeléssel foglalkoznak, a következő évben Baján alkatrészek tárolására alkalmas csarnokot szeretnének kialakítani.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

agrárszektor

agrár-vállalkozás

gépbeszerzés