Sertések ezreit ölték már le a pestisgyanú miatt - megállíthatatlan a fertőzés Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Sertések ezreit ölték már le a pestisgyanú miatt - megállíthatatlan a fertőzés Magyarországon

Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, de beláthatatlan gazdasági következményei lehetnek, ha a vaddisznók után a házisertések körében is megjelenik. Eddig megelőzésként több mint hatezer állat elpusztításáról döntöttek a hatóságok.

Leölt sertések ezreit érintette az afrikai sertéspestis gyanúja. Megállíthatatlannak tűnik a betegség terjedése az országban, ami a szakemberek szerint valószínűleg a vaddisznók természetes vándorlása során Romániából kerülta térségbe, írja a Magyar Nemzet.

Egy december elején, a Békés megyei Biharugra község külterületén elhullott vaddisznóból mutatta ki szerdán az afrikai sertéspestis vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma, pár nappal korábban pedig Pest megyében kellett kibővíteni a fertőzés miatt zár alá vont területet. A hatóság ugyanis egy zárt vadaskert melletti szabad területen két elhullott vaddisznóban igazolta a fertőzés jelenlétét. Az intézkedés Fejér megye 11, míg Komárom-Esztergom megye tíz vadgazdálkodási egységének teljes területét is érintette.

A járványügyi intézkedések részeként, megelőzésként eddig összesen 6129 állat elpusztításáról döntöttek a hatóságok, a laboratóriumi vizsgálatok azonban szerencsére egyetlen esetben sem igazolták a fertőzés jelenlétét. Eddig egyébként csak vaddisznók körében mutatták ki a fertőzést. A Nébih szakemberei 2018 áprilisa, tehát a betegség hazai megjelenése óta összesen 164 település 561 udvarában vizsgálódtak a fertőzöttségre utaló jelek miatt.

Mostanáig jellemzően olyan, kis létszámú állattartó telepeket érintett az intézkedés, ahol a biológiai biztonsági, járványvédelmi feltételek kevésbé teljesülnek, vagyis a betegséggel szembeni veszélyeztetettségük is nagyobb volt.

A kockázat csökkentésére az országos főállatorvos kidolgozott egy mentesítési tervet, de ahhoz, hogy minden hatásosan működjön, a gazdák együttműködésére is szükség van. Minden telepen be kell tartani a szigorú járványvédelmi előírásokat, hívják fel a figyelmet.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sertéspestis

járvány

afrikai sertéspestis

nébih

agrárminisztérium