Sertések ezreit ölték már le a pestisgyanú miatt - megállíthatatlan a fertőzés Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Sertések ezreit ölték már le a pestisgyanú miatt - megállíthatatlan a fertőzés Magyarországon

Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, de beláthatatlan gazdasági következményei lehetnek, ha a vaddisznók után a házisertések körében is megjelenik. Eddig megelőzésként több mint hatezer állat elpusztításáról döntöttek a hatóságok.

Leölt sertések ezreit érintette az afrikai sertéspestis gyanúja. Megállíthatatlannak tűnik a betegség terjedése az országban, ami a szakemberek szerint valószínűleg a vaddisznók természetes vándorlása során Romániából kerülta térségbe, írja a Magyar Nemzet.

Egy december elején, a Békés megyei Biharugra község külterületén elhullott vaddisznóból mutatta ki szerdán az afrikai sertéspestis vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma, pár nappal korábban pedig Pest megyében kellett kibővíteni a fertőzés miatt zár alá vont területet. A hatóság ugyanis egy zárt vadaskert melletti szabad területen két elhullott vaddisznóban igazolta a fertőzés jelenlétét. Az intézkedés Fejér megye 11, míg Komárom-Esztergom megye tíz vadgazdálkodási egységének teljes területét is érintette.

A járványügyi intézkedések részeként, megelőzésként eddig összesen 6129 állat elpusztításáról döntöttek a hatóságok, a laboratóriumi vizsgálatok azonban szerencsére egyetlen esetben sem igazolták a fertőzés jelenlétét. Eddig egyébként csak vaddisznók körében mutatták ki a fertőzést. A Nébih szakemberei 2018 áprilisa, tehát a betegség hazai megjelenése óta összesen 164 település 561 udvarában vizsgálódtak a fertőzöttségre utaló jelek miatt.

Mostanáig jellemzően olyan, kis létszámú állattartó telepeket érintett az intézkedés, ahol a biológiai biztonsági, járványvédelmi feltételek kevésbé teljesülnek, vagyis a betegséggel szembeni veszélyeztetettségük is nagyobb volt.

A kockázat csökkentésére az országos főállatorvos kidolgozott egy mentesítési tervet, de ahhoz, hogy minden hatásosan működjön, a gazdák együttműködésére is szükség van. Minden telepen be kell tartani a szigorú járványvédelmi előírásokat, hívják fel a figyelmet.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sertéspestis

járvány

afrikai sertéspestis

nébih

agrárminisztérium