Nem árt odafigyelni: még mindig veszélyt jelent a madárinfluenza-vírus

HelloVidék   
  Megosztom
Nem árt odafigyelni: még mindig veszélyt jelent a madárinfluenza-vírus

A betegség terjesztésében elsődleges szerepe a vándorló vadmadaraknak van. Szórványosan továbbra is előfordult idén magas patogenitású madárinfluenza házi és vadon élő madaraknál Európa több országában, legutóbb december közepén az Egyesült Királyságból jelentettek kitörést egy brojler állományban.

Szórványosan továbbra is előfordult idén magas patogenitású madárinfluenza házi és vadon élő madaraknál Európa több országában, legutóbb december közepén az Egyesült Királyságból jelentettek kitörést egy brojler állományban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ezúton is felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára.

A nemzetközi tapasztalatok, a vadmadarak nagyszámú jelenléte hazánkban, valamint az utóbbi konkrét eset is igazolja a megelőzés fontosságát. Ma is időszerűek a 2016-17-es járványkor megfogalmazott járványvédelmi minimumfeltételek, amelyek elérhetőek a Nébih honlapján. Fontos, hogy

A betelepítés várható időpontjáról az állategészségügyi hatóságot előzetesen írásban tájékoztatni kell. A baromfiállomány vadmadarakkal történő közvetlen vagy közvetett érintkezését minden lehetséges módon meg kell akadályozni. Az állományok zártan tartása jelenleg is javasolt az állattartók számára, ugyanakkor a fedett helyen történő etetés és itatás folyamatosan kötelező érvényű előírás.

A felelős állattartói magatartás, az előírások betartása elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy Magyarország megőrizhesse mentességét, és megelőzhető legyen egy, a két évvel ezelőttihez hasonló madárinfluenza járvány kitörése. A járványhelyzet alakulását a Nébih szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik. Annak esetleges romlása esetén az országos főállatorvos haladéktalanul elrendeli az állományok zártan tartását, amelynek végrehajtására minden baromfitartó telepnek készen kell állnia.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

madárinfluenza

baromfitartók

járvány