Így tedd rendbe a pénzügyeidet az újévben: mibe érdemes befektetni 2020-ban?

HelloVidék   
  Megosztom
Így tedd rendbe a pénzügyeidet az újévben: mibe érdemes befektetni 2020-ban?

Hamarosan itt az újév, kezdődik a nagy vállalások és a pénzügyi rendezés időszaka. Mivel év vége és újév eleje környékén sokan vetnek számot élethelyzetükkel kapcsolatban, Farkas Dávid, a Takarékbank Stratégiai Kontroll és Elemzési Központjának igazgatója elárulta a HelloVidéknek, érdemes-e kiváltani most a hitelt, milyen megtakarításban vagy befektetésben érdemes gondolkodni 2020-ban.

HelloVidék: Hogyan érdemes nekikezdeni? Mit tanácsolnak annak, aki szeretné rendezni a pénzügyeit, de korábban még nem volt megtakarítása, befektetése?

Farkas Dávid: A megtakarítás gyűjtése és pénzügyeink rendezése mindig függ az aktuális élethelyzetünktől, jövedelmünktől, így mindenki számára hasznos és egyben univerzális tanács nincs. Fontos, hogy meghatározzuk terveinket az egész közeli céloktól az egészen távoliakig. Rövid távú célok (éven belüli) lehetnek például az adósságrendezések, utazás, biztonsági tartalék képzése. Középtávú (1-3év) célok közé sorolható az autóvásárlás vagy lakásfelújítás, míg a hosszabb és hosszú távú célok lehet a lakásvásárlás, gyermekek iskoláztatása, vagy nyugdíjas évek biztosítása.

Első lépésként érdemes a célokat meghatározni, utána felmérni a vagyoni helyzetünket, megtakarításainkat és rendszeres jövedelmünket.

Fontos a költségvetés elkészítése, így előáll, hogy mekkora bevétel mellé, mekkora és milyen szerkezetű havi kiadások tartoznak. Láthatóvá válik, hogy hol lehet a költségekből faragni, illetve készíthető egy megtakarítási menetrend is. Ha megvan a cél, ha megvan a megtakarítani kívánt összeg, akkor elérkeztünk az utolsó, de nagy odafigyelést igénylő kérdésig: hogyan tudjuk ezt hasznosítani? Rengeteg pénzügyi szolgáltatás és banki termék áll rendelkezésre, ahhoz, hogy megtakarított pénzünket biztonságban tudhassuk és gyarapíthassuk is. Csak néhány példa a teljesség igénye nélkül: megtakarítási számlák, lekötött betét, értékpapírok (részvények, befektetésijegyek, állampapírok), nyugdíj- és életbiztosítások. Ezek közötti választásban befektetési tanácsadó hatékony segítséget tud nyújtani. A Takarékcsoport több mint 600 bankfiókjában nyújt befektetési szolgáltatást, ezek bármelyikében kérhetnek az Ügyfelek tájékoztatást az aktuális megtakarításaikról és tanácsadóink segítségével megtervezhetik pénzügyi céljaikat.

HV: Mik a tapasztalatok, év elején megnövekszik az igény a megtakarítások, befektetések iránt?

F.D.: Az év elején inkább a hitelfelvételi „kedv” nő meg (főként a személyi kölcsön termékeket keresik az ügyfelek). Ennek oka, hogy az ünnepi időszakban emberek jelentős része bőven túlvállalva magát teljesen kiköltekezik, így nem igazán van mit befektetni. Az év második fele és év vége szokott jellemzően erősebb lenni megtakarítási szempontból, az év végi bónusz kifizetések miatt.

HV: Érdemes lehet most kiváltanunk a hitelünket? Mit vár a Takarékbank, mekkora lesz az átlagos kamatszint a következő évben? Érdemes fix hiteleket felvenni?

F.D.: Az éven túl fixált (fix kamatozású) hitelek a kamatok hosszabb távú emelkedése ellen védenek, ezáltal hosszú távra csökkentik a kamat esetleges emelkedése elleni kockázatokat, továbbá biztonságos, kiszámítható és rögzített törlesztőrészletet jelent. Várakozásaink szerint a jelenlegi szinteknél érdemben nem fognak már lejjebb menni a kamatok, viszont a következő 1-2 évben jelentősebb kamatemelkedésre sem számítunk.

A jelenlegi alacsony kamatszinteken érdemes minél hosszabb időtávra fixálni az lakáscélú hitelek kamatát, ezáltal lehet minimalizálni egy későbbi kamatemelés negatív hatásait a törlesztőrészletre.

Felelős pénzügyi döntésnek tartjuk, ha a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet mellett a meglévő jelzálogfedezettel rendelkező hitelünk kiváltása kapcsán kalkulációt készítünk, amellyel felmérhetjük a jövőbeni lehetőségeinket. A kiváltás gondolata megfogalmazódhat az alacsonyabb kamat elérése, a futamidő, illetve a törlesztő részletek csökkentésének reményében. Hitelkiváltást olyan ügyfeleinknek szoktunk javasolni, akik optimalizálni szeretnék a havi költségeiket, átláthatóbbá tenni a kiadásaikat vagy esetleg nehézséget okoz egy korábban kihasznált hitelkártya visszafizetése. Ilyen esetben mindenképpen javasolt a kiváltás, hiszen nagyon sokat spórolhatunk egy jobb kamatszinten lévő termékkel.

A Takarék Személyi Kölcsönök végig fix kamatozásúak, így a futamidő végéig ugyan azzal a törlesztő részlettel számolhatunk. Meglévő magasabb kamatozású vagy rövidebb kamatperiódusú hitelkonstrukció kiváltásához vagy meglévő több fogyasztási hitel kiváltására lehetőség van célzottan hitelkiváltó konstrukciót is felvenni. A kiszámíthatóság sokunk számára meghatározó tényező, ezért célszerű mérlegelni a fix kamatozású hitellel történő kiváltás lehetőségét. Így hosszabb időintervallumra előre rögzíthető a fizetendő törlesztőrészlet nagysága.

HV: Milyen célokra érdemes felvenni fogyasztási hitelt? Mi a helyzet akkor, ha adott esetben lakáshiteles ügyfél szeretne személyi hitelt felvenni?

F.D.: A fogyasztási hitelek szabadelhasználású konstrukciók melyeket fedezet nélkül vehetünk igénybe, rendszeres havi jövedelmünk igazolásával. Alaposan át kell gondolni melyik a legmegfelelőbb konstrukció az adott helyzetbe. Mérlegelni kell, hogy mekkora összegű kölcsönre van szükségünk, mi lenne számunkra a legmegfelelőbb futamidő. Ha valamilyen tartós fogyasztási cikket szeretnénk megvásárolni érdemes például a személyi kölcsönt választani, fix kamatozással.

A mindennapi bevásárlásainkra hitelkártyát használva, pénzvisszatérítést kaphatunk, melynek segítségével havonta akár több ezer forint jóváíráshoz is hozzájuthatunk.

Gyakori, hogy jelzáloghitel felvétel után igényelnek az ügyfelek személyi kölcsönt. A megvásárolt ingatlan esetében szükség lehet felújításra, új bútorokra, átalakításra ilyenkor jól jöhet egy kedvező kamatozású személyi kölcsön.

Lakáshitellel rendelkező ügyfeleknél arra kell figyelni, hogy a jövedelemarányos-törlesztőrészlet mutató (JTM) korlátaiba beleférjen az igényelni kívánt személyi kölcsön. 32/2014-es MNB rendelet (JTM rendelet) szabályozza, hogy a hitelfelvevők jövedelme meddig terhelhető.

HV: Ha van egy nagyobb összegű megtakarításunk, érdemes-e azt betörleszteni a hitelünkbe, vagy más megtakarítást érdemes keresni (pl. ingatlan, állampapír, nyugdíj megtakarítás, egészségpénztár)?

F.D.: Az előtörlesztés minden esetben az ügyfél döntése, mely az egyedi élethelyzetéhez igazodik. Minden esetben mérlegelni kell, hogy a havi jövedelem mekkora hányadát viszi el a meglevő hitel törlesztése, illetve annak milyen magas a kamata. Tehát ha a hitel kamata meghaladja a még ésszerű kockázattal elérhető befektetés hozamát, akkor érdemes előtörleszteni. Mindemellett a havi folyamatos díjas megtakarítások, mint nyugdíj célú - vagy későbbi élethelyzetre felkészülő megtakarítások vagy akár az egészségpénztári megtakarítások az előtörlesztési szándéknak nem befolyásoló tényezői. Ezen megtakarításokkal való rendelkezés az ügyfelek pénzügyi tudatosságra vall, mellyel a későbbi vagy egy esetlegesen nem várt életeseményre készülnek fel. Amennyiben az ügyfél pénzügyi helyzete megengedi, akkor a megtakarítását megoszthatja: egy részéből előtörlesztheti a hitelét, míg a másik részét újra befektetheti, például a mostanában igen népszerű MÁP+ papírba.

HV: Ha csak havonta pár tízezer forint áll rendelkezésünkre, akkor mibe érdemes fektetnünk? Szóba jöhet ilyenkor a rendszeres megtakarítások mellett az állampapír?

F.D.: Pár tízezer forintos havi megtakarítás esetén az állami támogatásokat és adójóváírás igénybevételét biztosító konstrukciókat érdemes kihasználni. Ezek jellemzően öngondoskodási, rendszeres megtakarítások, mint például önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, egészségpénztár, babakötvény. Azonban ezekről tudni kell, hogy nem lehet bármikor a „megtakarításba” betett összeghez hozzáférni. Ezzel szemben az állampapírok likvidebb megtakarítási formák az előzőekhez képest: rövidebb a futamidő és meghatározott időpontban lehetőség van kamatveszteség nélküli visszaváltásra. A megtakarításoknál is fontos a diverzifikáció, vagyis érdemes több féle - kockázatvállalási hajlandóságtól függően - terméket választani lejárattól függően.

HV: A bankbetét ma egyáltalán nem versenyképes. Milyen létjogosultsága van ma egyáltalán a lekötésnek? Ezek közül is leginkább mi a látra szóló betét értelme, miközben a kötvények közt szokatlanul likvid MÁP+ még időarányosan is sokkal magasabb kamatot fizet.

F.D.: A jelenlegi alacsony hozamkörnyezetben a hagyományos bankbetétek (lekötött és látra szóló betétek) versenyhátrányban vannak a többi megtakarítási termékkel szemben. Több minden miatt is népszerű a bankbetét: egyrészt megszokás miatt tartanak pénzt bankbetétben az ügyfelek (ismerik, nem tudatosul a kamat összege, nem a hozam miatt helyezik el), másrészt még nem döntött az ügyfél, hogy mit kezdjen a megtakarításával, befektesse azt (de akkor milyen formába, ingatlan, értékpapír stb), vagy felhasználja. Az idősebb generációk számára fontos lehet az a szempont is, hogy a bankbetétre kedvezményezett adható, azaz egyszerűbben örökíthető, mint az értékpapír, aminél hagyatéki eljárásra van szükség.

Azt látjuk, hogy az egyes megtakarítási formákat még mindig nem ismerik teljesen az ügyfelek, illetve igen erős a kockázatkerülésük is, ezért tartják megtakarításaikat inkább bankbetétben.

Főként az idősebb korosztályok - akik már nagyobb megtakarítással rendelkeznek - bizalmatlanabbak a befektetési termékekkel kapcsolatban, ami hátráltatja a magasabb hozamot ígérő, de értékpapírszámlát igénylő termékek növekedését. Épp ezért tartjuk kiemelten fontosnak a pénzügyi edukációt, illetve a fióki kiszolgálásban is a tanácsadó szerep előtérbe helyezését.

HV: A magyarok hagyományosan kockázatkerülők. Érdemes lehet-e a következő évben kockázatosabb befektetések felé (alapok, tőzsde) tapogatózni? Mi a bank véleménye, valóban rossz év lehet a következő a részvénypiacon?

F.D.: Nem várunk rossz évet a részvénypiacokon, de egy évre előre nem lehet megjósolni, hogy mi fog történni, mivel nem várt események mindig előfordulnak. Fontosabb piacokon (USA, Nyugat-Európa) a részvényindexek történelmi csúcson vannak, amely általában egy korrekciót vonhat maga után. Azonban az extrém laza monetáris politika továbbra is támogatja a részvénypiacok menetelését, így elképzelhető, hogy rövidtávon nem fognak lefordulni a piacok. Az azonban már látható, hogy az amerikai részvények már kissé túlértékeltek, míg az európaiak nem, ezért egy gazdasági növekedési fordulat esetén ez utóbbiak nagyon jól teljesíthetnek.

Való igaz, hogy az ügyfelek kockázatkerülők, az egyes befektetési formák közötti választás, mindig az adott ügyfél kockázatvállalási hajlandóságának függvénye. Így, aki alacsony kockázatot szeretne vállalni, számára az állampapír lehet jó befektetés. Akik magasabb kockázatot is hajlandóak vállalni, befektetési jegyekbe, illetve részvényekbe is fektethetnek. Minden megtakarítási portfoliónál a diverzifikáció fontos, vagyis a magasabb és alacsonyabb kockázatú eszközöket érdemes keverni.

Vannak speciális konstrukciók, ahol az ügyfélnek érdemes lehet kockázatot vállalnia, ilyen például a kedvezményes adózással bíró termékek, a NYESZ számla, TBSZ, vagy pl. Önkéntes Nyugdíjpénztár. Ezeknél hosszabb távon érdemes kockázatosabb konstrukciókban megtakarítani és közben még adókedvezménnyel is lehet élni. Például állami támogatás összege már kompenzálhat egy nagyobb esést és a termékek hosszabbtávú hozamai kompenzálják majd a kilengéseket. Az ügyfelek azt nézik mennyi pénzt tettek be és annak mi az értéke, így a kapott adókedvezmény erejéig bátrabban vállalják a kockázatot.

HV: A befektetési célú nyugdíj- és életbiztosítások hozamai versenyképtelenek, a biztosítási összeg pedig sokszor nem terjed ki egy kockázati életbiztosítás által nyújtott összegig. Mi a létjogosultsága ezeknek a termékeknek?

F.D.: Ezek a termékek alapvetően az öngondoskodás témakörhöz kapcsolódnak, de nagyon nem mindegy, hogy milyen feltételekkel kötünk ilyen jellegű biztosítást. Ezek minden esetben egy kiegészítő megtakarításként kell, hogy szerepeljenek a megtakarítási portfolióban. Ami miatt népszerűek ezek a termékek, az évente elérhető adójóváírás. A jelenlegi alacsony hozamkörnyezetben, viszonylag alacsony kockázattal az állami támogatással (nyugdíjbiztosításoknál átlagosan 20 százalékos állami támogatás adójóváírás formájában) együtt magas hozam érhető el középtávon. Emellett elég jó ezen termékek marketingje, örökíthető és választható a portfolió is.

A nyugdíj előtt állók számára a nyugdíj-előtakarékossági, illetve nyugdíjbiztosítással kombinált életbiztosítási termékek lehetnek jó megtakarítási formák az igénybe vehető adókedvezmény miatt. Hosszútávra a nyugdíj megtakarítások legalább egyike javasolt, melyek közül az Önkéntes Nyugdíjpénztár és a Nyugdíjbiztosítás kényelmesen fizethető akár havi 10 ezer Ft-tól is. Középtávú megtakarításnak az állampapír jó megtakarítási forma, de figyelni kell arra is, hogy legyen azonnal hozzáférhető pénzünk, melyre a megtakarítási számlák nyújtanak kitűnő megoldást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

befektetés

újév

pénzügy

lakosság

tanács

tipp

állampapír

interjú

kockázat

bank

takarékbank

szakértő

hozam