Megérthetjük a tehenek nyelvét? Egy kutatás szerint nem olyan bonyolult

HelloVidék   
  Megosztom
Megérthetjük a tehenek nyelvét? Egy kutatás szerint nem olyan bonyolult

Valóra válhat az, hogy a gazdák végre megértsék teheneik kommunikációját? Úgy tűnik, igen! Egy friss kutatás most arra világított rá, hogy a szarvasmarhák bizony kommunikálnak egymással, ráadásul könnyen ki is találhatjuk, hogy miről beszélgetnek.

A Sydney Egyetemen végzett kutatások kimutatták, hogy a tehenek különféle érzelmi helyzetekben egyedi hangon kommunikálnak. Alexandra Green, a hallgatója, egy 18 holstein-fríz üszőből álló állományt tanulmányozott, majd megállapította, hogy a tehenek különféle pozitív és negatív helyzetekben egyedi hangjelzéseket adnak ki. Ez segít nekik fenntartani a kapcsolatot az állomány többi tagjával, de képesek olyan érzéseket is fifejezni mint az izgalom vagy épp a szorongás.

Alexandra a tanulmány során 333 mintát rögzített a tehenek által kiadott hangok közül, majd egy program segítségével kielemezte azokat francia és olasz kutatók segítségével. A vizsgálatok során aztán arra jutottak, hogy a gazdáknak az egyes tehénhangok ismereteit be kell építeniük napi gazdálkodási gyakorlataikba.

A vizsgálatok során kiderült milyen pozitív hangokat adnak ki a tehenek evés előtt, evés közben. De megtapasztalhatták azokat a negatív hangokat is, amiket az állatok akkor adtak ki, amikor nem fértek hozzá a takarmányhoz vagy épp elszigetelték őket az állomány többi tagjától.

Reméljük, hogy ezek az ismeretek segítenek majd a gazdáknak és képesek lesznek beállítani szarvasmarhák érzelmi állapotát, hogy javítsák éspozitív irányba befolyásolják az állatok jólétét

- mondta Green, aki hozzátette, ezeknek a hangoknak a megértésével a gazdák képesek lesznek felismerni az állományban az egyes állatokat, amelyekre esetleg külön figyelmet igényelhetnek.

A kutatása valóban inspiráló. Olyan, mint egy Google-fordítót készítenénk a tehenek számára

- mondta Cameron Clark egyetemi docens, aki kitért arra is, hogy korábban csak az volt bizonyos, hogy az anya tehén kommunikál borjával. De ez a kutatás arra is rávilágított, hogy a szarvasmarhák "egyéni hangja" életük végéig megmarad, sőt ezzel kommunikálnak egymás között az állományon belül.

A tehenek társas lények. Épp ezért nem meglepő, hogy egész életük során érvényesítik saját akaratukat, ami jól mutatja, hogy nem csak az édesanyjukkal kommunikálnak. Persze a mostani kutatásunk volt az első alkalom, amikor elemezhettük ezeket a hangokat, hogy meggyőző bizonyítékokkal rendelkezzünk arról, hogy valóban egész életük során beszélgetnek egymással ezek az állatok

- mondta Green.

(forrás: eurekalert.org)

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szarvasmarha

tehén

kutatás

tudomány