Ez a magyar találmány rázhatja fel 2020-ban az agráriumot

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Ez a magyar találmány rázhatja fel 2020-ban az agráriumot

Egy speciális nyakörvet fejlesztett ki több cég bevonásával a vasvári Juravet Kft., akik baranyai telephelyükön végezték el a húshasznú szarvasmarhák ivarzási tevékenységéről tájékoztató informatikai eszköz első tesztjeit. Az úgynevezett „smart farming” vagy más néven okosgazdálkodás technológia forradalmi termékének használatával az állatok gazdái számos, fontos információkhoz jutnak, amelyek döntően befolyásolhatják a termékenyítési (fedeztetési) folyamat sikerességét. A HelloVidék Lukács Lászlót, a vállalkozás ügyvezetőjét kérdezte a digitalizáció térnyeréséről a mezőgazdaságban, a műszaki megoldások szükségességéről, valamint a nyakörvhasználat feltételeiről.

Napjainkban az informatikai fejlődés vitathatatlan és szükséges, amely az agráriumban is egyre nagyobb teret nyert. A mezőgazdaság digitalizációjakor az okosgazdálkodás (a népszerű „smart farming” kifejezésből adaptálva) kialakításával azonban érdemes számolni azzal, hogy a legelőn nincs konnektor, amihez számítógépet lehet csatlakoztatni. A mezőgazdasági gyakorlatban használt digitális eszközök általában magas termelési színvonalon, magas technológiai környezetben működnek jól. Vitathatatlan tény, hogy a fejlett technikával végzett munka egy magas technológiával működő környezetben általában könnyebb, mint a legeltetésen alapuló állattartásra építve. Ezért van szükség utóbbinál más megoldásokra. Ezeknek az okoseszközöknek a feladata ugyanis lényegében információ gyűjtése és feldolgozása, valamint az adatok elemzése, amelyek mind a jobb gazdálkodást szolgálják.

A bikanyakörv azért újszerű és hasznos, mert egy nagyon fontos kérdésre ad választ egy olyan környezetben, ahol nehéz információt gyűjteni és elemezni. A digitalizáció terjedésével és fejlődésével a gazdáknak is könnyebb lesz a dolga, amikor adatok gyűjtésére és viszonylag egyszerű elemzésére van szükségük. A húsmarhatartásban az egyik legfontosabb információ az, hogy a termékenyítési időszakban mennyire sikeres a bikával történő fedeztetés, hiszen ez adja a jövő évi szaporulat alapját, ez az egyetlen árbevételi forrása egy húsmarhatartónak. Ennél fontosabb információ nincs egy húshasznú tehéntartó számára

– mondta el a HelloVidék kérdésére Lukács László, a nyakörvet együttműködésben kifejlesztő Juravet Kft. ügyvezetője.

Ezt az információt a gazdák eddig egyszerű megfigyeléses módszerrel gyűjtötték be. Ám ez nem csupán bizonytalan, de más tényezők is befolyásolhatják. Például mára már nincs gulyás a gulya mellett. Az éghajlatváltozással tapasztalt forró kánikulai napokon egyre gyakoribb az a jelenség, amit a szakma „csendes ivarzásnak” hív. Ennek viszont nincsenek jól látható és egyértelmű jelei. A mai technológia szerint a vemhesülésre vonatkozó információt a gazdálkodók csak utólag (legkorábban negyven nappal a termékenyítési időszak után) tudják begyűjteni a tehenek egyedi megvizsgálásával. Utólag azonban „nincs mit tenni”, és ha a tulajdonosnak nem volt a termékenyítési időszakban releváns információja, az jelentős veszteségekkel járhat.

Egy olyan informatikai eszközt fejlesztettünk ki, ami a bikára feltéve tudja létrehozni ezt az adatot. Ha a gyűjtött adatok alapján kiderül, hogy valami nincs rendben a fedeztetés során akkor a gazda erről valós idejű információt kap extenzív környezetben is, és szükség esetén be tud avatkozni még a termékenyítési időszakban, megelőzve azt a kárt, amivel csak később szembesülne

– mutatott rá a szakember.

A bikanyakörv alapvetően egy chipolvasó szerkezet, ami egy jeladóhoz kapcsolódik. Ez utóbbit a szarvasmarhák krotáliájába, azaz a fülbe rakott műanyag táblácskájába építik be. Az ebbe integrált mikrochip (mint egyfajta jeladó) külföldön egyre inkább elterjedőben van és a jogszabályi környezet változásával Magyarországon is fontolgatják a bevezetését. A bikanyakörv tulajdonképpen a chipolvasó, ami képes a tehenek fülében lévő chipből információkat kiolvasni, majd továbbítja azokat a gazda mobilkészülékére. A tenyésztő ezekből az adatokból tudja megállapítani, hogy a termékenyítési időszakban van-e ivarzási aktivitás, bikaaktivitás, fedezési esemény és ezekből az adatokból tudják kiszűrni azt is, hogy történt-e vemhesülés.

Mi kitaláltuk, hogy miként lehet informatikai módszerrel adatot kapni arról, hogy kint a legelőn történt-e ivarzás, vemhesek-e az állatok. Aztán ehhez kerestünk fejlesztő partnereket és pályázati forrást. Úgy tervezzük, hogy lefuttatunk még egy, a korábbiakhoz hasonló tesztidőszakot, amire a következő termékenyítési időszakban, nyáron kerülhet sor. A bikanyakörvet, mint terméket várhatóan a jövő év őszén visszük piacra, mind Magyarországon, mind a külpiacokon. Ekkor kezdődhet meg az eszköz sorozatgyártása is

– hangsúlyozta Lukács László, aki a saját, baranyai gazdaságában is teszteli a világszínvonalon is újszerű és forradalmi informatikai eszközt.

Bikanyakörv lépésről-lépésre:

  • 2015: az ötlet megszületése, az informatikai fejlesztés kezdetei
  • 2016: pályázat benyújtása a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) kutatás-fejlesztésre (K+F)
  • 2017: a pályázatot nyertessé nyilvánították
  • 2018: a műszaki fejlesztés kezdetei
  • 2019: a meglévő informatikai fejlesztéssel és műszaki háttérrel a rendszer tesztelése, a pályázati elszámolás időszaka
  • 2020: újabb tesztek, valamint a termék tervezett piacra dobása

A négyéves fejlesztési folyamat végén a start-up vállalkozás okoseszköze mintegy 80 millió forintba került. Lukács László szerint azonban a partnerekkel való együttműködés példaértékűnek nevezhető, mert mindenki, aki részese volt, magáévá tette a projektet, és a tudása legjavát adva valósította meg a rá háruló feladatot.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrár

agrárium

okosgazdálkodás

smart farming

szarvasmarha

intelligens bikanyakörv