Lehet licitálni: eladja az állam a hollóházi porcelángyártót

HelloVidék   
  Megosztom
Lehet licitálni: eladja az állam a hollóházi porcelángyártót

Az elmúlt években több száz milliót költöttek a cég talpraállítására, de nem sikerült tartós növekedési pályára állítani. A majdani vevőnek többek között kötelezettséget kell vállalnia a hollóházi porcelángyártás hungarikumként történő megőrzésére, és arra is, hogy a társaság a háztartási kerámia gyártását fenntartja.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. eladja a hollóházi porcelángyárat, ami több mint 240 éves múltra tekint vissza. Az elmúlt években több száz milliót költöttek a gyártó cég talpraállítására, de nem sikerült tartós növekedési pályára állítani. Az eladással kapcsolatos árverési hirdetmény decemberben jelent meg az Elektronikus aukciós rendszerben. A 30 millió forint jegyzett tőkéjű Hollóházi Porcelángyár Kft. 100 százalékos üzletrészeinek kikiáltási ára 175 millió forint, licitálni január 14-16. között lehet, írja a Napi.hu.

A részesedést 15 éven belül kizárólag az eladó hozzájárulásával adja el, a tulajdonjog megszerzését követő három évig pedig gondoskodnia kell arról, hogy a társaság ellen felszámolási eljárás ne induljon.

Az MNV most azt az állami tulajdonú vállalkozást adja el, amelyet 2013-ban azzal a céllal alapítottak, hogy nyereségessé tegyék a hollóházi porcelángyárat. A támogatás nélkül működésképtelen korábbi gyártócéget, a többségi állami tulajdonú Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt.-t felszámolással megszüntették. Eszközeit, készleteit és dolgozóinak egy részét előbb a Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. vette át, majd bérbe adták a gyártáshoz szükséges ingatlanokat és eszközöket a 2013 végén háztartási kerámia gyártására létrehozott, állami Hollóházi Porcelángyár Kft.-nek. A Hollóházi Hungaricum Nonprofit Kft. hivatalosan 2012 márciusában, a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. felszámolási eljárásának keretében kiírt pályázaton vette meg egyedüli ajánlattevőként, 239 millió forintért a porcelánmanufaktúra teljes eszközállományát. A gyártás és kereskedelmi tevékenység a Hollóházi Porcelángyár Kft.-hez került, míg az ingatlanok egy része és a porcelánmúzeum a Hollóházi Hungaricum Nonprofit Kft.-nél maradt.

A székhely, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóháza mellett hét városban üzemeltetnek márkaboltot (Budapest, Győr, Hévíz, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged, Debrecen), online is értékesítenek, valamint viszonteladók forgalmazzák termékeiket. A közelmúltban Kecskeméten, tavalyelőtt Gyulán zártak be üzletet. A cég alkalmazottainak száma a 2014-es 132 főről 2016-ra 146-ra nőtt, azóta viszont 100 fő körülire csökkent a létszám.

A hollóházi porcelángyárat 1992-ben már egyszer privatizálták, a Corvinbank, Ibusz bank, önkormányzatok és dolgozók lettek a tulajdonosai, de a bankok részesedése később visszakerült az államhoz.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hollóházi porcelángyár

magyar nemzeti vagyonkezelő