Brutális tempóban hódít a virtuális pénz: elavulttá válhat a hagyományos fizetési mód

MTI   
  Megosztom
Brutális tempóban hódít a virtuális pénz: elavulttá válhat a hagyományos fizetési mód

Egyre takarékosabbak a fiatalok és továbbra is halad a "virtuális pénz" a hódítás útján. A pénzhasználat megváltozása új banki szolgáltatásokat, fejlesztéseket hív életre.

Az elmúlt tíz évben a pénz értéke, kezelése és használati módja is nagy mértékben megváltozott a K&H csoport szerint. Tíz év alatt több mint felével nőtt a takarékoskodó fiatalok aránya a csoport pályakezdők, 19-29 évesek körében végzett felmérése alapján 2012-2019-ben a megtakarítások átalgos összege 204 ezer forintról, 517 ezerre emelkedett, eközben a megtakarítással rendelkezők aránya pedig 34 százalékról 57 százalékra nőtt.

Az albérletárak alig fél évtizedes időintevallum alatt kétszeresére nőttek: egy pályakezdő Budapesten átlagosan 160 ezer forintos bérleti díjjal, Nyugat-Magyarországon 100-120 ezer forinttal, Kelet-Magyarországon 70-80 ezer forinttal kalkulálhat, amelyhez még a rezsi, az internet és egyéb költségek is hozzáadódnak.

Jelentősen változott a pénzhasználat is: a kutatás adataiból kiderül, hogy míg 2013-ban még 200 milliárd forint volt az online kereskedelem forgalma és 17 millió vásárlás zajlott le az interneten, addig 2018-ban ez az érték. Egyre többen appokon keresztül intézik ügyeiket, kifizetéseiket: az elmúlt években hatalmas teret hódítottak az e-banki és a mobilbanki megoldások is.

2015 eleje óta háromszorosára nőtt az érintéses vásárlások aránya is és a bankkártya tulajdonosok száma is mostanra elérte a 3 milliót, ami a 18 éven felüli vásárlók 95 százaléka. Jellemzően három célra használják a kártyájukat a GKI Digital adatai szerint: hagyományos boltokban, online üzletekben és szolgáltatások igénybevételekor és viszonylag alacsony ma már azoknak a száma, akik csak készpénzfelvételre használják.

A digitális átalakulásnak köszönhetően új banki szolgáltatások jelentek meg, és elterjedt a virtuális pénz használata. Úgy vélte, a pénzkezelés változását a pénzügyi oktatásnak is követnie kell, hiszen a mostani iskolás generáció felnőttként már javarészt virtuálisan fogja kezelni pénzügyeit

- mondta Horváth Magyary Nóra a kommunikációs ügyvezető igazgató.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

bank

online fizetés

online vásárlás

vásárlás

bankkártya