Már nem a pénz az első a fiataloknál: ilyen lesz a jövő munkaerőpiaca

Steiner Petra   
  Megosztom
Már nem a pénz az első a fiataloknál: ilyen lesz a jövő munkaerőpiaca

Amióta világ a világ, a szülők és nagyszülők mindig kétségekkel telve szemlélték a fiatal korosztályt: először jöttek a hippik, őket követték a tévé rabjai, most pedig itt vannak a kütyüfüggők. Egy nemzetközi felmérés szerint 2020-ra a globális munkaerőpiac 59%-át adja majd az utóbbi két csoport, az Y- és Z-generáció tagjai, így a „bezzeg az én koromban” sóhajtások helyett itt az ideje minél jobban megismerni az igényeiket.

Még mielőtt górcső alá vennénk a magyarországi fiatalok elvárásait, jöjjön egy nemzetközi kitekintés a Manpower Group által készített felmérés keretében, amely világviszonylatban jól érzékelteti a megváltozott igényeket. A kutatásában 25 ország 19 ezer Y-generációsát kérdezték, hogy kiderüljön, miben mások ők a felmenőiktől. A technológia gyors fejlődése nemcsak a szabadidős szórakozási lehetőségekre nyomta rá a bélyegét, de egyúttal a munka világa is jelentősen átalakult: megjelent a fiatalkori munkanélküliség, egyre gyorsabban változó gazdasági ciklusokhoz kell alkalmazkodniuk a cégeknek, az elvárt készségek és képességek sora pedig egyre hosszabbra nyúlik a munkavállalókkal szemben.

Felmerül a kérdés: egy kvázi nehezített pályán elégedettek a fiatalok a karrierlehetőségekkel? A válasz némiképp meglepő: a megkérdezettek kétharmada határozottan igen, 62%-uk pedig biztos benne, hogyha máról holnapra elveszítené biztosnak hitt állását, 3 hónapon belül ugyanolyan, ha nem jobb munkát találna magának. A leginkább Kínában, Németországban, Svájcban és az USA-ban elégedettek a helyzetükkel az Y-generációsok, míg a legkevésbé derűsen Görögországban, Olaszországban és Japánban látják a helyzetüket a megkérdezettek.

Míg korábban a munkába állás jellemzően már a húszas évek előtt megtörtént, manapság az egyre hosszabbra nyúló iskolaévek számával párhuzamosan ez az időpont is mindinkább kitolódni látszik. Az 50-60 év körüli nyugdíjazás már se nem realitás, se nem cél, ahogy a korábban egy egész életre szóló munkahely is mára kuriózumnak számít, helyette sokkal inkább néhány éves periódusokban gondolkodnak a fiatalok. Fizikai munka ide vagy oda, az Y-generációsok sokkal többet dolgoznak elődeiknél, jellemzőek kettő vagy több munkahelyen teljesítenek egyszerre, a kemény munkatempó ellenére azonban a munkavállalók 50%-a 65 éves korát követően is úgy látja, bírni fogja a tempót. További 27% még a 70-es éveit is a munkaerőpiacon képzeli el, míg 12% úgy látja, hogy egészen halála napjáig szeretne a társadalom hasznos tagja lenni, utóbbiak közé nem meglepő módon a szorgos ázsiai országok lakói, a japánok 37%-a és a kínaiak 18%-a tartozik.

Bár nemzetenként változnak a hatályos jogszabályok, Magyarország a heti 40 órás átlag munkaidejével igencsak a világ ranglistájának végén kullog, lévén a megkérdezettek 73%-a ennél lényegesen többet dolgozik. Indiában heti 52, Mexikóban, Kínában, Svájcban és Szingapúrban 48, míg Görögországban 47 órás heti munkaidőben gondolkodnak. A nagy teherbírást és az eltökéltséget azonban a munkaadóknak honorálniuk is tudni kell, akiknek az Y-generáció esetében a fizetés, a biztonság és szabadidő szentháromságra kell helyezniük a fókuszt, ha lojális, motivált és megbízható munkavállalókat szeretnének maguk mellett tudni.

Az eddig taglalt nemzetközi felméréshez képest a magyarországiak rangsorában mindössze a harmadik helyen végeztek a „piszkos anyagiak”, második helyet foglalja el a kiszámíthatóság, a dobogó legfelső fokára pedig a rugalmas munkavégzés került. Az itthon élő fiatalok számára mára az 50-es lista végén kullog a teljesítmény alapú bérrendszer, kicsúszott a top 10-ből a cafeteria (míg 2018-ban még a 4. legfontosabbnak tartották), és egyre fontosabb helyet foglal el a vállalaton belüli továbbképzési lehetőségek, ahogy a felettes és az alkalmazott közti közvetlen kapcsolat is. A kutatást a PwC Magyarország készítette több mint 37 ezer középiskolában vagy felsőoktatásban tanuló, esetleg már a munkaerőpiacon dolgozó 16-28 évesek körében, így alkotva hiteles képet a hazai fiatalok munkavállalói preferenciáiról.

Noha a korábban említett top 3 fontossága szinte valamennyi megyében megegyezik, az egyéb munkaerőpiaccal szemben megfogalmazott igények terén tapasztalhatóak helyi sajátosságok. A 25 év alatti válaszadók 94%-a egy jó munkalehetőség reményében megfontolná az országon belüli költözés lehetőségét, így a Csongrád megyeik 54%-a lenne kész Budapestre költözni, a hevesiek szintén 54%-a egészen Győrig is elutazna, a fővárosiak 32%-a pedig az agglomerációba költözne egy jobb munkalehetőség reményében. Szintén a dél-alföldi régió egy megyéje, Csongrád vezeti a mezőnyt a helyben maradás terén, a megkérdezettek 78%-a ugyanis szívesen maradna jelenlegi lakóhelyén, míg a budapestiek körében ez a szám ennél alacsonyabb, 70%.

A PwC által ugyanebben a témakörben végzett kutatásának eredményei szerint már 2018-ban is a megkérdezettek háromnegyede Budapestet jelölte meg karrierépítés helyéül, míg a fejlett nyugat-európai országokhoz közeli megyeszékhelyen, Győrben 16%-uk látta esélyesnek a munkavállalást, tehát ez a mobilitási hajlandóság felerősödni látszik. Megyei sajátosságok azonban nemcsak a mobilitás terén figyelhetőek meg, a relatív munkavállalói preferenciák között ugyanígy találhatóak kiugró különbségek. Az országosan 8. legfontosabbként definiált vállalati szakmai képzés lehetősége például Hajdú-Bihar megyében az 5. legfontosabb, Győr-Moson-Sopronban a 7., a fővárosban viszont mindössze a 10. helyre szorult a rangsorban. Ugyanígy a top 10-es lista utolsó eleme, a csapatmunka és együttműködés míg Győr-Moson-Sopron megyében a 8. helyet foglalja el, addig Hajdú-Biharban és Budapesten már kevésbé tartják fontosnak, az első 10-ben sincs benne.

Fontos kihangsúlyozni azonban, hogy hiába foglal el előkelő helyezet a fix fizetés a fiatalok preferenciája között, a csábító fizetés lehetősége még koránt sem hozza magával a biztos elköteleződést, ugyanis a megkérdezettek 96%-a utánanéz a cégnek, mielőtt beadja a jelentkezését, ezért nem mindegy, hogy milyen a vállalat renoméja. Bár sok téma kapcsán ostorozzák a kkv-kat ellehetetlenítő multikat, a fiatalok 63%-a szívesen dolgozna ilyen óriásvállalatnál, míg további 28% nagy reményeket fűz a gombamód szaporodó startupokhoz, és 21% tartja vonzó lehetőségnek az állami szférát.

A PwC Magyarország felmérésében a válaszadók szabadszavas jelölései alapján idén is leadhatták voksaikat 2019 legvonzóbb munkahelyére, amely eredmények jól mutatják, melyek hazánk legcsábítóbb munkaerőpiaci térségei. A legnépszerűbb cégek többsége még mindig a fővárosból kerül ki, így például a Coca-Cola, a Nestlé, a Continental, a Morgan Stanley vagy éppen az IBM, viszont az autóipari gyártók sokat segítenek abban, hogy vidéken tartsák a munkavállalók egy részét, így Győrben az Audi, Kecskeméten a Mercedes és Debrecenben a BMW. Vonzó munkahelyként jelölték meg a fiatalok a debreceni, pécsi és szegedi kirendeltséggel is rendelkező IT Services Hungary Kft.-t, a többek között debreceni és sajóbábonyi telephelyű TEVA Gyógyszergyár Zrt.-t, valamint a technológia kategória harmadik helyezettjét, az EPAM Systems Kft.-t olyan előkelő nevek mellett, mint a prezi.com és az IBM Magyarország.

A fentiekből jól kirajzolódnak a fiatalok munkaerőpiaci preferenciái, amik bár jelentősen változtak a korábbi generációkéhoz képest, természetes velejárói a fejlődő technológiának és az ennek következtében változó munkaköröknek. Fontos minden munkáltatónak a fejébe vésnie, hogy hiába kínálnak vonzó fizetést a jövő munkavállalói számára, ha másban nem tudják tartani a lépést a piacon, a munkavállalók lojalitása idővel csökkenni fog, mert a szakképzett munkaerőt lasszóval fogják az ország egész területén.

Bár kirajzolódnak még a hazai térképen erős vidéki centrumok, így például Győr, Debrecen, Kecskemét és Szeged, néhány multi és magyarországi vállalat közel sem elég ahhoz, hogy kellő számú munkahelyet biztosítson a vidéki fiatalság számára. A munkaerőpiac Magyarországon már amúgy is túlságosan Budapest-központú, így fel kell kötnie minden vidéki nagy-, közepes és kisvállalatnak azt a bizonyos nadrágot, hogy a tettre kész, friss és motivált munkaerőt helyben tartsa, így a főváros-vidék közti szakadék idővel mérséklődhessen.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hr

munkaerőpiac

karrier

munka