Váratlan fordulat: sokan nyaralóra költenék a falusi csokot

HelloVidék   
  Megosztom
Váratlan fordulat: sokan nyaralóra költenék a falusi csokot

Nem feltétlenül a kormány tervei szerint alakul a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) felhasználása: a Balaton-parti településeken kínált lakások, lakóházak iránt érdeklődnek leginkább. A témához kapcsolódva a Pénzügyminisztérium szigorú ellenőrzéseket ígér - írja a Népszava.

A Népszava információi szerint néhányan trükközve a falusi csokkal, nem feltétlenül a kormány szándékához igazodva használnák fel a legfeljebb tízmilliós állami támogatást, hanem a Balaton-parti településeken kínált lakások, lakóházak iránt érdeklődnek inkább a helyi ingatlankereskedők összesítése alapján. A legnépszerűbb települések: Fonyód, Balatonkenese és Badacsonytomaj.

A reggeli cikkben úgy fogalmaznak: hogy eszerint sokan valójában nyaralóként szolgáló lakóház vásrálására vagy befektetési célra használnák fel az állami támogatást, miközben a legtöbb olyan kistelepülés, ahol nem akadt falusi csokos érdeklődés Baranyában, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Somogyban és Szabolcs-Szatmár-Beregben, az ország leszakadó kistérségeiben volt.

A falusi csokos ingatlanban az utolsó részfolyósítástól számított 90 napon belül lakóhelyet kell létesíteni és ezt a támogatást fizető hitelintézet ellenőrzi. Az érintett családnak ezt követően tíz évig életszerűen a támogatott ingatlanban kell laknia, ellenkező esetben a felvett támogatást kamatokkal együtt kell visszafizetni.

A HelloVidék falusi csok keresőjében te is megnézheted, hol lehet igényelni a támogatást és mit lehet tudni az érintett településről.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

falusi csok

balaton

nyaraló

lakóház

lakóingatlan