Váratlan fordulat: sokan nyaralóra költenék a falusi csokot

HelloVidék   
  Megosztom
Váratlan fordulat: sokan nyaralóra költenék a falusi csokot

Nem feltétlenül a kormány tervei szerint alakul a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) felhasználása: a Balaton-parti településeken kínált lakások, lakóházak iránt érdeklődnek leginkább. A témához kapcsolódva a Pénzügyminisztérium szigorú ellenőrzéseket ígér - írja a Népszava.

A Népszava információi szerint néhányan trükközve a falusi csokkal, nem feltétlenül a kormány szándékához igazodva használnák fel a legfeljebb tízmilliós állami támogatást, hanem a Balaton-parti településeken kínált lakások, lakóházak iránt érdeklődnek inkább a helyi ingatlankereskedők összesítése alapján. A legnépszerűbb települések: Fonyód, Balatonkenese és Badacsonytomaj.

A reggeli cikkben úgy fogalmaznak: hogy eszerint sokan valójában nyaralóként szolgáló lakóház vásrálására vagy befektetési célra használnák fel az állami támogatást, miközben a legtöbb olyan kistelepülés, ahol nem akadt falusi csokos érdeklődés Baranyában, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Somogyban és Szabolcs-Szatmár-Beregben, az ország leszakadó kistérségeiben volt.

A falusi csokos ingatlanban az utolsó részfolyósítástól számított 90 napon belül lakóhelyet kell létesíteni és ezt a támogatást fizető hitelintézet ellenőrzi. Az érintett családnak ezt követően tíz évig életszerűen a támogatott ingatlanban kell laknia, ellenkező esetben a felvett támogatást kamatokkal együtt kell visszafizetni.

A HelloVidék falusi csok keresőjében te is megnézheted, hol lehet igényelni a támogatást és mit lehet tudni az érintett településről.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

falusi csok

balaton

nyaraló

lakóház

lakóingatlan