Így juthatnak pénzhez a vállalkozások: folytatódik az Irinyi Terv

MTI   
  Megosztom
Így juthatnak pénzhez a vállalkozások: folytatódik az Irinyi Terv

Idén is pályázhatnak támogatásra a magas hozzáadott értékű, nemzetközi piacokon is versenyképes termékek kifejlesztésében és piacra vitelében érdekelt vállalkozások. Folytatódik a magyar ipar fejlesztését szolgáló Irinyi Terv végrehajtása.

Folytatódik a magyar ipar fejlesztését szolgáló Irinyi Terv végrehajtása, amelynek keretében a helyüket a világpiacon megálló új termékek kifejlesztésében és piacra vitelében érdekelt vállalkozások idén 2,5 milliárd forintnyi költségvetési forrásra nyújthatnak be támogatási kérelmet.

Tavaly 87 támogatási kérelmet nyújtottak be, a legtöbb az élelmiszeripar (20 százalék), a zöldgazdaság és a speciális gép- és járműgyártás (18-18 százalék) területéről érkezett. A terv segítségével születhetett meg többek között a jakabszállási Generation Aircraft műrepülő gépeinek egy új generációja, de támogatásban részesült a százéves magyar családi vállalkozás, a soproni Hirschler-Glas is, amely így 120 új termék előállítására vált képessé. Az elmúlt években támogatást kapott még energiahatékony épületfelügyeleti rendszer, vasúti biztosítóberendezés, univerzális lepárló berendezés és dialízis kezelésekhez használt speciális ágyak fejlesztése is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlése szerint a számítások alapján az Irinyi Terv által finanszírozott beruházások és fejlesztések esetében minden 1 forint támogatásból öt év alatt 4 forint költségvetési többletbevétel keletkezik és a támogatott projektek megvalósításával átlagban legalább 30 százalékkal növekszik a cégek termelékenysége.

Hozzáfűzték, hogy 2010-hez képest 50 százalékkal növekedett a magyar ipari termelés, az ipari termékek exportja másfélszeresére bővült, jelentősen hozzájárulva a gazdasági növekedéshez. A feldolgozóipari foglalkoztatás tavaly már meghaladta az 1 millió főt, az ágazatban az évtized eleje óta közel 230 ezer új munkahely jött létre. Az ipar GDP-re vetített aránya 2018-ban a 26 százalékot közelítette, ezzel Magyarország a nyolcadik helyet foglalja el az uniós tagállamok között, jelentősen felülmúlva az EU 20 százalék alatti átlagos teljesítményét.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

ipar

itm

támogatás

fejlesztés