Őrületesen sok készpénzt tartanak a magyarok: ez lehet az oka

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Őrületesen sok készpénzt tartanak a magyarok: ez lehet az oka

Decemberben 102,5 milliárd forinttal emelkedett a készpénzállomány, ami így elérte a 6627 milliárdot. A készpénz többsége, mintegy 79%-a a lakosság kezében van, ez az érték nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő.

Rekordot döntött a készpénzállomány 2019 végén - írja szerdai kiadásában a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva.

Ez 8 százalékkal több, mint amennyi 2018 év végén volt. A készpénz többsége, mintegy 79%-a a lakosság kezében van. A lap azt is írja, hogy az MNB szerint a Magyar Állampapír Plusz lehet a megoldás a károsan magas állomány csökkentésére.

A Portfolio elemzése szerint 2018 közepe és 2019 közepe között csökkent az állománynövekedés üteme, amiből a készpénzellenes kormányzati törekvések részleges sikerére is lehetett akár következtetni, ezt követően azonban gyorsult a növekedés. A MÁP+ júniusi bevezetése azonban szerintük nem gyakorolt érdemi kiszorító hatást a készpénzállományra.

A nemzetközi összevetésben is magas készpénztartásnak több lehetséges okát is látják, úgy mint:

  • az elektronikus tranzakciókat 3 ezrelékes mértékben terhelő, és a bankok által jórészt továbbhárított tranzakciós illeték, amely Európában párját ritkítja,
  • a havi kétszeri készpénzfelvételt 150 ezer forint erejéig a banki költségektől mentesítő jogszabályi környezet,
  • a nagyon alacsony kamatkörnyezet (a lekötött betétek átlagos kamatszintje mindössze 0,2% Magyarországon),
  • a kártyaelfogadás továbbra sem kötelező a kereskedők számára,
  • a szürke- és a feketegazdaság továbbra is a magas készpénzforgalomnak kedvez.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

készpénz

magyar nemzeti bank