Sokrétű fejlesztések kezdődnek: bővítésbe fog az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

MTI   
  Megosztom
Sokrétű fejlesztések kezdődnek: bővítésbe fog az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Bővíti csapatát és tevékenységét idén az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), amely kísérleteit a talajminőség, a digitális mezőgazdaság és az állattenyésztés területeire is kiterjeszti, és továbbra is úttörő szerepet vállal az agroökológiai gyakorlatok hazai elterjesztésében - közölte a fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó szervezet az MTI-vel.

Közleményük szerint a magyar gazdák itthon egyedülálló, együttműködésen alapuló hálózata, amelyet nyolcadik éve fejleszt az ÖMKi, tavaly kiemelkedő lehetőséget kapott, így az on-farm projekt az Agrárminisztérium (AM) és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) által megítélt 1,1 milliárd forint összegű uniós keretből 2023 közepéig tovább bővülhet. A folyamat részeként az ÖMKi öt új kutatóval erősíti csapatát idén.

Az on-farm kutatási módszer életszerű helyzetekben kivitelezett, egyszerű kísérletek beállítását jelenti működő gazdaságokban, illeszkedve a gazdálkodók által meghatározott termelési célokhoz

- ismertették.

Az ÖMKi az on-farm projektjén kívül is tudásátadással, agroökológiai módszerek közvetítésével támogatja a magyar ökogazdákat és az áttérést tervezőket, 2020-tól a Vidékfejlesztési program keretében megvalósuló szaktanácsadási hálózat ökológiai gazdálkodásra szakosodott központi feladatait is ellátja.

A nonprofit szervezet tavaly is sikerrel folytatta 2018-ban indult szemléletformáló, ismeretterjesztő munkáját a fenntartható élelmiszergazdaság, a biogazdálkodás népszerűsítéséért

- tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy az ÖMKi, mint az ágazati szereplőket összekötő, a közösen kidolgozott eredmények gyakorlatba történő bevezetését menedzselő "élő laboratórium" két sikeres egyeztetést is szervezett tavaly kutatók, gazdálkodók, molnárok és pékek bevonásával az elfeledett tájfajta ősgabonák elterjesztéséért. A szervezet 2020-ban is folytatja ezt a munkát a kedvező beltartalmi értékkel rendelkező, és a klímaváltozás szélsőséges hatásaihoz is alkalmazkodó alakor és tönke tájfajtákkal, és a tájfajta ősgabona liszt forgalomba hozatalát is tervezi.

Mindezek mellett immár kilencedszer az ÖMKi szervezi meg a Közép-Kelet Európa szekciót a világ legnagyobb bio kiállításán és szakmai összejövetelén, a nürnbergi Biofach-on, március elején pedig ágazati konferenciát szervez Kecskeméten a hazai öko szektor szereplőinek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ökológia

kutatás

kutatóintézet

fejlesztés

beruházás

bővítés