Gazdák, figyelem: elrendelték a hazai baromfiállomány zártan tartását

HelloVidék   
  Megosztom
Gazdák, figyelem: elrendelték a hazai baromfiállomány zártan tartását

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) magas madárinfluenza előfordulást mutatott ki január 12-én a Komárom-Esztergom megyei Ács településen egy hízópulyka-állományban, illetve valamivel később egy hajdú-bihari kacsatelepen is. Ezért az országos főállatorvos határozatában azonnali hatállyal elrendelte Magyarország területén található baromfiállományok zártan tartását – az intézkedés valamennyi állattartóra vonatkozik - írja a delmagyar.hu.

Ahogy a portál írja, az országos főállatorvos elrendelte a hazai baromfiállomány zártan tartását, hiszen a cél a madárinfluenza fertőződés kockázatának csökkentése. Ez a ház körüli állatokra is vonatkozik.

-Amennyiben a baromfit tartó a határozat rendelkezéseinek nem tesz eleget, az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv bírságot szabhat ki, vagy egyéb intézkedéseket hozhat

- figyelmeztet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, akik azt is elmagyarázták, hogy mit jelent a zártan tartás.

Amennyiben a baromfi kifutó felülről és oldalról megfelelő erősségű madárhálóval nem védett, az állatokat épületbe zártan kell tartani, ahogy erről egy 2017-es országos főállatorvosi határozat rendelkezik

- írta meg a kamara.

A szabad etetés is lehet veszélyes. 2016-17-ben óriási veszteség érte az ágazatot, éppen ezért aggódnak a szakemberek. A legtöbb gazdát már figyelmeztették is, hogy eleshetnek a kártalanítástól, illetve elveszíthetik terméktanácsi tagságukat, ha nem tartják be maradéktalanul a főállatorvosi utasítást.

A portál beszámolt arról is, hogy a nagyüzemekben mindenütt csak akkora napos baromfi állományt lehet telepíteni, amit szükség esetén be lehet zárni, ezt a járványtól függetlenül is szigorúan ellenőrzik. A mai dróntechnikával ez már nem annyira bonyolult.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

baromfi

baromfi tartás

baromfiágazat

országos főállatorvos