Meghökkentő adatok: ennyit kaszál egy hivatásos fejvadász

Pénzcentrum   
  Megosztom
Meghökkentő adatok: ennyit kaszál egy hivatásos fejvadász

Nem éri meg fejvadásznak állni Magyarországon: a szakértő szerint egyáltalán nem érdemes speciálisan a rendőrségi nyomravezetői díjakra építeni egy vállalkozást. Az csak egy dolog, hogy nincs is annyi ügy, hogy jövedelmező legyen, de a pénzek kifizetése is eléggé labilis. Rohánszky Mihály a Pénzcentrumnak nyilatkozva elmondta, jellemzően olyanoknak kecsegtetőek ezek a díjak, akik valamilyen szinten érintettek az adott ügyben. Jelenleg az 50 legkeresettebb magyar bűnöző közül csak két emberre tűztek ki nyomravezetői díjat.

Ahogy a portál írja, csaknem 140 esetben van érvényben díjkitűzés egy bűnöző felkutatása, vagy egy eltűnt személy megtalálása érdekében az ORFK Kommunikációs Szolgálata szerint, ám leszögezték, hogy ez a szám gyakorta változhat, mivel az egyes rendőrségi szervek folyamatosan rendelik el, és vonják vissza a nyomravezetői díkitűzéseket. Mint írták, a nyomravezetői díj összege az érintett bűncselekmény tárgyi súlyához igazodik: minél súlyosabban büntetendő jogsértés vonatkozásában merül fel a díjkitűzés lehetősége, illetve szükségessége, a díj annál magasabb lehet.

A legkomolyabb összegű nyomravezető díjak természetesen az élet elleni és egyéb erőszakos bűncselekmények felderítése érdekében kerülnek kitűzésre, de lehetőség van pl. sorozat-bűncselekmény elkövetőjének azonosítása, eltűnt vagy körözött személy tartózkodási helyének megállapítása céljából is élni a díjkitűzés eszközével

- tették hozzá, azonban az érvényben lévő ORFK utasítás szerint hivatalos információkat nem adhatnak ki arról, hogy mennyire segíti az ügyek megoldását a nyomravezetői díjak. Ahogy azt sem adhatják ki, hogy mekkora volt a legnagyobb összeg, amit kifizettek az utóbbi években. Arra a kérdésünkre, hogy milyen megoszlásban nyújtanak segítséget magánszemélyek, illetve a hatósági engedéllyel rendelkező vállalkozások az ORFK azt írta, a sajtóosztály, hogy a tapasztalatok szerint jellemzően magánszemélyek adnak információkat bűncselekmény elkövetőjével vagy körözött, eltűnt személy tartózkodási helyével kapcsolatban.

Ennyit érnek a toplistás bűnözők

A rendőrség tavaly év elején indította el, és frissíti rendszeresen a körözési toplistáját, amelyre a legsúlyosabb arcok kerülnek fel. Mint most kiderült, az 50 legkeresettebb magyar bűnöző közül csak két személyre tűztek ki nyomravezetői díjat.

  • Egymillió forintot kínálnak annak, aki érdemi információval tud szolgálni Tóth Lajos hollétéről, akit lopás, illetve rablás miatt keresnek, valamint azért, mert az ezek miatt jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetését nem kezdte meg.
  • A 35 éves Takács János másik TOP 50-es bűnöző, akire pénzdíjat tűztek ki: a férfit új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett gyanúja miatt keresik, és 300 ezer forint jár annak, aki érdemi információval tud szolgálni hollétéről.
  • Ugyan nem top-bűnöző, de szép pénzt lehet kapni azért, ha valaki érdemi információval tud szolgálni a hatóságoknak Gödő András hollétéről: az 53 éves tiszaroffi férfit ellen kitűzött díjfelhívásra a legfrissebbek között bukkantunk, sikkasztás és kétrendbeli csalás miatt keresik, a nyomravezetőnek 200 ezer forintot fizetnek.

Nem éri meg fejvadásznak állni

Bár az ember azt gondolná, hogy ezekre a nyomravezetői díjakra rögtön lecsapnak a hazánkban működő, profi magánnyomozó cégek, a kamarai elnök szerint ez egyáltalán nem így van, sőt, a vállalkozásoknak több okból sem éri meg belefolyni az ilyen ügyekbe. Rohánszky Mihály, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) Budapesti Szervezetének az elnöke a Pénzcentrum megkeresésére elmondta, hogy az egyik probléma a nyomravezetői díjakkal, hogy borzasztó komplikáltak, konkrét ügyekhez vannak kötve.

Jutalom csak akkor adható, ha az információ valóban elősegíti a nyomozást, értéke van a történetnek: tehát, ha konkrétumot tud valaki mondani egy ügyben. A rendőrség pedig megvizsgálja hogy az adat, információ mennyire valós, és mennyire segíti elő a nyomozást.

Sajnos előfordult már, hogy hiába mondott valaki olyan információt, ami 100 százalékban megfelelő volt, a rendőrség dönti el, hogy neki az az információ mennyit ér. Ha úgy határoznak, hogy nem ér annyit, akkor nem fizetik ki a jutalmat - függetlenül attól, hogy meg tudta oldani az ügyet, mert olyan információt kapott

- mesélte az SZVMSZK budapesti elnöke. Hogy miről beszélt még a szakember, azt ide kattintva lehet olvasni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pénzcentrum

fejvadász

nyomravezető

díj

fizetés

nyomozás