Apokalipszisre figyelmeztetnek a méhészek: sürgősen változtatni kéne

HelloVidék   
  Megosztom
Apokalipszisre figyelmeztetnek a méhészek: sürgősen változtatni kéne

Európa-szerte tüntetnek, arra akarják felhívni a figyelmet, hogy méhészek nélkül össze fog dőlni a mezőgazdaság. Azt akarják elérni, hogy az Európai Unió tisztességes piaci feltételeket biztosítson nekik. A szakember szerint az európaiak egy dolgot tudnak tenni: európai mézet kell vásárolniuk.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint méhészek nélkül össze fog dőlni a mezőgazdaság - ezt annak apropóján nyilatkozta az Inforádiónak, hogy Európa-szerte, többek között Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is tüntetnek a méhészek januárban. A demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. Az olcsó kínai méz és a környezeti károk, vegyszerek miatt mennek utcára, és azt akarják elérni, hogy az Európai Unió tisztességes piaci feltételeket biztosítson nekik.

Fulmer-Takács Ferenc, az egyesület vezetője azt mondja, a méhészetek körülményei folyamatosan romlanak a felsorolt okok miatt. Azt is hozzátette, hogy a politika, tehát a kormányok nélkül szeretnék megoldni a problémájukat.

Elkövetünk mindent, hogy a jogszabályokat is megváltoztassák, de ezek nélkül is tudunk eredményt elérni. Az emberek figyelmét fel tudjuk hívni arra, hogy itt drámai változások vannak

– hangzott el az adásban. A szakember szerint az európaiak egy dolgot tudnak tenni:

Korábban az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Bross Péter azt nyilatkozta az M1-nek, hogy méhészek nélkül össze fog dőlni a mezőgazdaság, ezért az Európai Uniónak tisztességes piaci feltételeket kell biztosítania nekik.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület közlése alapján az EU-ba évente 250 ezer tonna méz jön be, a fele Ázsiából. Kína a világ méztermelésének harmadát, 550 ezer tonna mézet termel. Ez a nagy mennyiségű olcsó méz meghatározza a többi méz, így a magyar méz árát is.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

méhészek

országos magyar méhészeti egyesület