Horror áron mérik itthon ezt az egzotikus szőrmét: sokan tenyésztik is

HelloVidék   
  Megosztom
Horror áron mérik itthon ezt az egzotikus szőrmét: sokan tenyésztik is

Sokakat ejtenek rabul a hatalmas bundával rendelkező, gomb szemű alpakák. Viszont legtöbben inkább haszonállatként tekintenek a mókás kinézetű jószágokra. Talán itthon még nem kúszott be a köztudatba, de az alpakagyapjú rendkívül jó minőségű, luxusalapanyagnak számít. A belőle készült ruházatoknak és felszereléseknek éppen ezért kiugróan magas ára van. Most annak jártunk utána, hogy miért érdemes alpakagyapjút, vagy belőle készült ruhákat vásárolni. Valamint annak is, hogy mennyibe kerül egyáltalán az alpaka levetett bundája.

Korábban már utánajártunk annak, hogy milyen körülmények és jogszabályok határozzák meg, hogy valaki alpakát tarthasson hobbiállatként. Akkor a Magyar Alpaka Kft. tulajdonosa, Demjén Mihály mesélt nekünk arról, hogy miként kell elképzelni a farmon való munkálatokat, az állattartást és azt is, hogy milyen hivatalos köröket kell lefutnia annak, aki belevágna az alpakatartásba, tenyésztésbe. Mostani cikkünkben azt próbáltuk feltérképezni, hogy milyen áron kínálják az alpakagyapjút a különböző kereskedők, hiszen legtöbben az állat kiváló minősígű gyapja miatt kezdenek alpakatartásba.

Gyapjú, luxuskivitelben

Mint korábban már kiderült, kevesen tudják, de 22 színben jelennek meg az állatok a természetben. Éppen ezért rengeteg árnyalatban megtalálható a ruhák készítésére szolgáló fonál az állatok gyapjából. Ahogy a szakemberek is mondják, nyírás során különböző osztályokba sorolják a róluk lenyírt szőrt. Ez azért fontos, mert így lehet megállípítani, hogy egyes állatok bundájából milyen termék készíthető.

Hogy kiderüljön az adott állat különböző testtájáról származó bunda A vagy B minőségű, be kell vizsgáltatni. Erre jelenleg Magyarországon nincs lehetőség, éppen ezért amerikai vagy ausztrál laboratóriumokba érdemes elküldeni a mintákat. Ennek költségeiről mesélt nekünk korábban Demjén Mihály, a Magyar Alpaka Kft. tulajdonosa, amiről ide kattintva olvasható több információ.

Persze a nyírás az egyik legizgalmasabb folyamata az alpakatartásnak. Egy felnőtt, kifejledt alpakáról közel három kilogram gyapjút lehet lenyírni. Ebből kicsivel több mint két kilót lehet hasznosítani. Szakemberek szerint viszont nem minden szőr kerül a luxusiparba: az állat lábáról lenyírt bunda például csak kötél készítésére alkalmas, pulóvernek vagy takarónak már nem állná meg a helyét. Külön érdekessége a lenyírt bundának, hogy nem kell különféle anyagokkal kezelni elég, ha egyszerűen kimossuk. Ennek oka az, hogy nem tartalmaz lanolint, mint a birkák gyapja, ezáltal sokkal puhább, könnyebben kezelhető, alakítható alapanyagról beszélhetünk.

Az alpakagyapjúból készült szövetek könnyűek, ellenállóak, melegek, hihetetlenül puhák és tartósak. Mivel rendkívül magas minőséget képviselnek, így természetesen az ebből készült darabok ára magasabb, mint más termékek ára. De az ár magassága garantálja a termék top minőségét is.

Az alpakagyapjú 6 előnye, amelyről valószínűleg nem is tudtál

  1. Az alpaka gyapjú hipoallergén. Az allergiás reakciók gyakorisága drámaian alacsonyabb, mint más alapanyagú termékek esetén.
  2. Nem tartalmaz lanolint, mint más gyapjak, így nem érezhetjük azt a furcsa, szúrós érzést, mint a legtöbb kötött ruha esetében. Ennél fogva lágyabb, kevésbé irritáló ruházat készülhet belőle.
  3. A poratkákkal szemben ellenálló, így ideális ágyneműhuzat, paplan és takaró készíthető belőle.
  4. Rendkívüli hőszabályozó tulajdonságokkal rendelkezik. Ez azt jelentik, hogy az alpakagyapjú télen fűt, nyáron hűt. Takarók és ágyneműk esetében kifejezetten hasznos tulajdonság.
  5. Kevesen tudják, de az alpakagyapjú elnyeli a nap ultraibolya sugárzását.
  6. Az alpaka gyapjú elvezeti a nedvességet, így biztosan nem izzadunk bele a legmelegebb ruházatokba sem.

Mennyibe kerül az alpaka gyapjú?

Alpaka gyapjú minösítése a következő szempontok szerint történik:

  • ‘A’ minőség - A teströl szarmazó gyapjú. Ez a gyapjú hosszabb szálú.
  • ‘B’ minőség - A nyaki részröl származó gyapjú. Ugyanolyan finom mint a teströl származó, de rövidebb szálú.
  • ‘C’ minőség - A hasról, szügyröl és a lábakról származó, inkább ször mint gyapjú.

Színtöl független, kizárólag a gyapjúszál finomsága szerint az ‘A’ és ‘B’ minöségű gyapjút kínálják különböző ruhaipari termékek készítésére. Ennek alapján a következő irányárakra számíthatunk, ha alpakagyapjút szeretnénk vásárolni. Fontos, hogy az árak az Áfát nem tartalmazzák!

A Magyar Alpaka Kft. kínálatában a következőképp alakulnak az árak:

Kártolatlan, nyers gyapjú:

  • < 20 mikrométeres gyapjúszál ára 1000 Ft / 100 g
  • 20-25 mikrométeres gyapjúszál ára 750 Ft / 100 g
  • >25 mikrométeres gyapjúszál ára 500 Ft / 100 g

Szallagra kártolt gyapjú:

  • < 20 mikrométeres gyapjúszál ára 1510 Ft / 100 g
  • 20-25 mikrométeres gyapjúszál ára 1260 Ft / 100 g
  • > 25 mikrométeres gyapjúszál ára 1010 Ft / 100 g

Az Alpaka Farm Kft. oldalán pedig a következő árakat találtuk:

Nyírás utáni Alpaka gyapjú:

  • "A" minőség : 1000 Ft/100 g
  • "B" minőség: 800 Ft/100 g
  • "C" minőség : 600 Ft/100 g

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

alpaka

alpaka bunda

bunda

bőrkímélő

környezetkímélő

gyapjú

alpakagyapjú

árak

lista

árlista