Aggódnak a méhészek: megtorpant a mézpiac

Világgazdaság   
  Megosztom
Aggódnak a méhészek: megtorpant a mézpiac

A felvásárlás szakaszossá vált: a méhészek néhány éve még bármikor el tudták adni terméküket, most viszont hosszabb időszakokra is leáll a piac. Euróban számolva az elmúlt tíz évben 35–40 százalékkal csökkent a méz felvásárlási ára. Csökkenő árak és egyre erősödő unión kívüli konkurencia rontja a magyar méhészek pozícióit, akik abban bíznak, hogy az Európai Unió szigorítja a méz jelölését - mondta a Világgazdaságnak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke a portálnak kifejtette, euróban számolva az elmúlt tíz évben 35–40 százalékkal csökkent a méz felvásárlási ára. Mint mondta, a felvásárlás szakaszossá vált: a méhészek néhány éve még bármikor el tudták adni terméküket, most viszont hosszabb időszakokra is leáll a piac, jelenleg például a legnagyobb magyarországi felvásárlók egyike sem vesz mézet.

Gyér érdeklődés mutatkozik a magyar méz iránt a külföldi vevők körében, így a felvásárlás gyakorlatilag szünetel. A piac telítődése már november közepén érezhető volt, a nyugat-európai vevők „maguk előtt tolják” a megvásárolt árut. Többen közülük jelezték, hogy a következő szezonig már nem vásárolnak mézet

- válaszolta a Világgazdaság érdeklődésére Fazekas Gyula, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnöke.

Az aktuális piaci helyzet egyik fő oka a vegyes méz esetében, hogy az ukrán áru a magyarhoz képest alacsony áron érkezik az unióba, ezért gyakorlatilag lehetetlenné válik a magyar vegyes méz külpiaci értékesítése

– tette hozzá az elnök, aki kitért arra is, hogy a hazánkban körülbelül húszezer tonnát értékesít külföldi piacokon. Ennek fele vegyes méz, érdekesség viszont, hogy a teljes mennyiségből csak 8 ezer tonna akác. Ezzel szemben Ukrajna évi 6 ezer tonnára rendelkezik uniós vámmentes kvótával, az összes európai mézexportja pedig évente 60 ezer tonna körül van. Az ukrán mézzel kapcsolatban gyakran felmerül a gyanú, akad közte hamisítvány. Ezt azzal magyarázzák a szakértők, hogy az EU-ba érkező mézek minőség-ellenőrzése hiányos. Így akár az is elképzelhető, hogy az ukrán mézekbe keverve szintén jön kínai termék.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

méz

mézfogyasztás

gazdaság