Aggódnak a méhészek: megtorpant a mézpiac

Világgazdaság   
  Megosztom
Aggódnak a méhészek: megtorpant a mézpiac

A felvásárlás szakaszossá vált: a méhészek néhány éve még bármikor el tudták adni terméküket, most viszont hosszabb időszakokra is leáll a piac. Euróban számolva az elmúlt tíz évben 35–40 százalékkal csökkent a méz felvásárlási ára. Csökkenő árak és egyre erősödő unión kívüli konkurencia rontja a magyar méhészek pozícióit, akik abban bíznak, hogy az Európai Unió szigorítja a méz jelölését - mondta a Világgazdaságnak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke a portálnak kifejtette, euróban számolva az elmúlt tíz évben 35–40 százalékkal csökkent a méz felvásárlási ára. Mint mondta, a felvásárlás szakaszossá vált: a méhészek néhány éve még bármikor el tudták adni terméküket, most viszont hosszabb időszakokra is leáll a piac, jelenleg például a legnagyobb magyarországi felvásárlók egyike sem vesz mézet.

Gyér érdeklődés mutatkozik a magyar méz iránt a külföldi vevők körében, így a felvásárlás gyakorlatilag szünetel. A piac telítődése már november közepén érezhető volt, a nyugat-európai vevők „maguk előtt tolják” a megvásárolt árut. Többen közülük jelezték, hogy a következő szezonig már nem vásárolnak mézet

- válaszolta a Világgazdaság érdeklődésére Fazekas Gyula, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnöke.

Az aktuális piaci helyzet egyik fő oka a vegyes méz esetében, hogy az ukrán áru a magyarhoz képest alacsony áron érkezik az unióba, ezért gyakorlatilag lehetetlenné válik a magyar vegyes méz külpiaci értékesítése

– tette hozzá az elnök, aki kitért arra is, hogy a hazánkban körülbelül húszezer tonnát értékesít külföldi piacokon. Ennek fele vegyes méz, érdekesség viszont, hogy a teljes mennyiségből csak 8 ezer tonna akác. Ezzel szemben Ukrajna évi 6 ezer tonnára rendelkezik uniós vámmentes kvótával, az összes európai mézexportja pedig évente 60 ezer tonna körül van. Az ukrán mézzel kapcsolatban gyakran felmerül a gyanú, akad közte hamisítvány. Ezt azzal magyarázzák a szakértők, hogy az EU-ba érkező mézek minőség-ellenőrzése hiányos. Így akár az is elképzelhető, hogy az ukrán mézekbe keverve szintén jön kínai termék.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

méz

mézfogyasztás

gazdaság