Itt vannak a tervek: erre a segítségre számíthatnak a magyar gazdálkodók

HelloVidék   
  Megosztom
Itt vannak a tervek: erre a segítségre számíthatnak a magyar gazdálkodók

A következő évek feladatai között lesz többek között az osztatlan közös földtulajdonok felszámolásának egyszerűsítése és gyorsítása, az öntözéses gazdálkodás elterjesztése is.

A mezőgazdasági támogatások kifizetésének elmúlt hét évének tapasztalatairól, a Közös Agrárpolitikával kapcsolatos aktuális kérdésekről, valamint az öntözésfejlesztés, a birtokpolitika, valamint az osztatlan közös tulajdon megszüntetésének hazai szabályozási helyzetéről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Bácskai és Dunamelléki Mezőgazdasági Egyesület Hévízen tartott agrárkonferenciáján.

A közvetlen támogatásokkal kapcsolatban Feldman Zsolt elmondta, hogy tavalyi kérelme után

Szerinte az agrártámogatási rendszer stabilan segíti a gazdálkodók finanszírozását. A 2014-2020 közötti Vidékfejlesztési Program forrásainak több mint felét fordítják fejlesztések támogatására, ennek keretében eddig 695 milliárd forintnyi beruházáshoz kapcsolódóan született támogatói döntés.

Állattartó telepek korszerűsítésére és trágyatárolók létesítésére összesen mintegy 121 milliárd forintot, kertészeti és borászati beruházásokra összesen 115 milliárd forintot ítéltek meg.

Megnövekedett az erdősítésre adható támogatások nagysága, amelynek köszönhetően 11 ezer hektár új erdő telepítésére érkezett igény. A korábbi időszakhoz képest a 2014-2020 közötti programozási időszakban megháromszorozódott az ökológiai gazdálkodóknak nyújtott támogatások nagysága. Az összesen 97 milliárd forint 237 ezer hektár ökológiai szempontú műveléséhez járult hozzá. A közeljövőben mintegy 2 milliárd forintos támogatási keret nyílik a sertés és a baromfitartás állategészségügyi beruházásaira, ezen kívül a termelői csoportok támogatása és az öntözéses gazdálkodással kapcsolatban is megnyílik egy új pályázat.

Még zajlanak a tárgyalások arról, mekkora forrás jut az Európai Unió Közös Agrárpolitikájára. Az egész folyamat legfontosabb lépése, hogy a tagállamok megegyezzenek az új többéves pénzügyi keretről. Az már látszik, hogy a 2021-es év átmeneti év lesz, amely alatt még a jelenlegi rendszer szerint zajlik tovább az agrártámogatások kifizetése.

Az öntözéses gazdálkodás elterjesztését, az öntözéses beruházások megvalósításának könnyítését szolgálja az ezzel kapcsolatban tavaly elfogadott törvény. A január 1-jével hatályos jogszabály számos új intézkedéssel, például az engedélyezési eljárás egyszerűsítésével, az öntözési szolgalmi jog bevezetésével, az öntözési közösségek megalakításával és nagyobb arányú támogatással, valamint a Nemzeti Földügyi Központ keretében létrejött öntözési központ felállításával segítik az öntözéses gazdálkodást folytatni kívánó gazdálkodókat.

A következő évek feladatai között lesz az osztatlan közös földtulajdonok felszámolásának egyszerűsítése és gyorsítása.

Emellett fontos lenne, hogy a földművesek 1/1 arányú tulajdonhoz juthassanak úgy, hogy a felosztáshoz megkötendő egyezséghez - a kimaradó tulajdonostárs pénzbeli megváltásának lehetősége mellett - elég legyen az egyszerű többség.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

agrárium

mezőgazdaság

támogatás

gazdálkodók