Több jut a luxus kiadásokra? Brutális drágulás a népszerű nyaralóhelyeken

Pénzcentrum   
  Megosztom
Több jut a luxus kiadásokra? Brutális drágulás a népszerű nyaralóhelyeken

Nincs vége az ingatlanbummnak, ez pedig a nyaralóknál különösen jól látható: a kereslet élénkülése mellett, ahogy az lenni szokott az árak is hirtelen az egekbe szöktek. Ez idén sem lesz másképp, legalábbis a Pénzcentrum által megkérdezett szakértők nem számítanak áresésre. A sláger továbbra is a Balaton és a Velencei-tó, de egyre többen kezdik felfedezni a keleti országrészt is. A lap sorra vette a népszerűbb üdülőterületek árváltozásait: akad olyan balatoni település, ahol a trendekkel ellentétben csökkentek az árak. Illetve az is kiderült, hol lehet még viszonylag olcsón nyaralóhoz jutni Magyarországon.

A Pénzcentrum információi szerint az ingatlanpiac élénkülésével párhuzamosan a nyaralók iránti kereslet is növekedett. A lakáspiaci élénkülésnél látható volt, hogy az árak emelkedéséhez a bérnövekedés és a jó gazdasági teljesítmény is hozzájárult, így ezeknek köszönhetően az olyan "luxus" kiadásokra is több forrás jut a lakosság körében mint a nyaralóvásárlás. 2016 és 2019 között több mint duplájára emelkedett az érdeklődések száma az eladó nyaralók iránt, de a kereslet 2018-ról 2019-re már nem növekedett számottevően - ismertette a lappal Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője.

A Pénzcentrum megkeresésére a szakember elmondta, hogy ez az értékesítési időkben is látszik: Balatonon 2016-ban még átlagosan 6-7 hónapra volt szükség egy-egy eladó nyaraló értékesítéséhez, ez az idő 2019-re 4-5 hónapra rövidült, 2019 harmadik negyedévére pedig 4 hónap alá csökkent. Leggyorsabban egyébként a Velencei-tónál és a Dunakanyarnál található nyaralók találnak gazdát, átlagosan kevesebb mint 3 hónap alatt értékesítik őket. A Tisza-tó melletti nyaralóingatlanok értékesítési ideje 2019-ben átlagosan 5 hónap körül volt. Ez a négy régió nagyjából lefedi a hazai nyaralópiac legnagyobb részét. A nyaralók iránt érdeklődések 80 százaléka ezen a négy vízparton található ingatlanokra érkezik - húzta alá Balogh László.

A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

ingatlan

ingatlanpiac

nyaraló

balaton

velencei-tó

árak

pénzcentrum