Több sebből vérzik az adózási rendszer, reformot sürget az iparkamara elnöke

HelloVidék   
  Megosztom
Több sebből vérzik az adózási rendszer, reformot sürget az iparkamara elnöke

Hatékonyságjavítás kellene ahhoz, hogy miközben a vállalkozások terhei csökkennek, azok az önkormányzatok se kerüljenek nehéz helyzetbe, ahol hiányt jelentene az iparűzési adóból származó bevételek kiesése, mondta az Inforádiónak Parragh László.

Az iparűzési adó rendszerét kritizálta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László, aki szerint versenyképesebbé kell tenni a magyar adórendszert, számolt be az Infostart. A Nemzeti Versenyképességi Tanács korábban azt javasolta, szűnjön meg az iparűzési adó feltöltési kötelezettsége, emellett a cégek két más módszerrel is csökkenthetnék iparűzési adó alapjukat.

Magyarország a rendszerváltozás után egy olyan adórendszert épített föl, ami a visegrádi országokhoz képest lényegesen nagyobb adóterhelést jelentett a vállalkozásoknak, az elmúlt évek adócsökkentései azonban hasonló szintre mérsékelték a közterheket, így versenyképesekké váltunk velük. Ha ezen a pályán halad tovább az ország, és további adócsökkentés következne be, például a helyi iparűzési adó tekintetében, az tovább erősítené a magyar gazdaságot, és egy esetleges globális problémára hatékonyabban lenne képes reagálni, fejtette ki Parragh.

3200 önkormányzatból mintegy 300-an tudnak érdemi iparűzési adóval számolni, a maradék 2900 nem. lyen értelemben ezt igazságtalan adónemnek is tartja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A helyi iparűzési adó rendszeréhez már nagyjából 15 éve nem nyúltak, azóta azonban az informatikában, a digitalizációban vagy akár az adatkezelésben sok minden változott, érvelt Parragh, aki nem érti, miért kell fönntartania minden önkormányzatnak egy adóügyi osztályt, amikor van egy adóhatóság, ami "láthatólag remekül működik". Azt is felvetette, hogy miért kell a helyi adókat helyben kiszámolni, amikor "az csak egy algoritmus, és a központi kormányzat meg tudná csinálni”. A szakember szerint ideje újragondolni a rendszert, a vitákat nem lehet megspórolni.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

magyar kereskedelmi és iparkamara

iparűzési adó