Tarol a napenergia: éles üzemben a legnagyobb hazai naperőmű

HelloVidék   
  Megosztom
Tarol a napenergia: éles üzemben a legnagyobb hazai naperőmű

Éles üzemben működik az ország legnagyobb naperőműve, 25 MW kapacitással. A fejlesztés még a korábbi napelemes támogatás a KÁT keretén belül valósulhatott meg, ám mostanra elindult az új támogatási rendszer (METÁR) első tendere is - írja az index.hu.

A lap információi szerint éles üzemben működik Kapuváron az ország legnagyobb naperőműve. A park egy izraeli tőzsdei csoporté (Enlight Renewable Energy), amely egy szél- és napenergiára szakosodott cég. Szinte havonta jelentik be egy-egy újabb park megvételét, így az elmúlt öt évben meghatszorozták az árfolyamukat. Magyarországon mostanra három naperőművet vett meg a cég: Tuzsér, Nádasd és Kapuvár településeken, összesen 57 MW kapacitással.

Az említett három erőművet BNRG Kft. fejlesztette és valamennyi helyszín, használaton kívüli korábbi ipari terület volt. Nádasdon egy kavicsbányát, Kapuváron egy volt lenüzemet, míg Tuzséron egy üres ipari telepet hasznosítottak. A fejlesztések még a korábbi hazai napelemes támogatás (KÁT, vagyis kötelező átvételi támogatás) keretében indulhattak el. A támogatáson azóta változtatott a kormány: 2016 vége után már nem lehetett belépni a KÁT-rendszerbe, ám a 2016. december 31. előtt beadott engedély-kérelmekkel, hosszítással és a megvalósításra garantált idővel még csak most fog végleg lezárulni.

A KÁT működése idején, a "nagy boom" során természetesen megemelkedtek a munkadíjak és nem volt elég szaktudással rendelkező hazai villanyszerelő és építő cég. Az építőipari cégek kapacitáshiánya után a KÁT kifutásával ismét kezdenek felszabadulni a cégek, amely jelentős, hiszen a napenergia-projektekben sok az élőmunka-igényes feladat. Így miközben a paneleket a Távol-Keletről olcson meg lehet vásárolni és a konténerek főként Hamburgba érkeznek, addig a legtöbb munkát kizárólag speciális engedélyekkel bíró, hazai villanyszerelő cégek végzik.

A projektek helyszínének kiválasztása során Magyarországon nem feltétlen a geográfiai adottságok számítanak. Természetesen fontos, hogy mennyit süt a nap, ám ebből a szempontból nem olyan jelentősek egy ilyen kis országban a különbségek. A döntés meghozatalában jelentős, hogy milyen területet lehet venni, milyen a projektgazdák kapcsolata az önkormányzattal, illetve a villamos csatlakozás.

A mai kapacitásokat még éppen tudja kezelni a villamosenergia rendszer, de hamarosan szükséges lesz a hálózat fejlesztés. Ahogy pedig professzionálisabb lesz a piac, sok mindenben kell majd fejlődés, így például a meteorológiai és műszaki előrejelzésekben is.

Az új METÁR rendszer, amely felváltja a KÁT-ot tavaly indult. Ez a támogatás versenyeztet és nem garantál fix megtérülést, így csak azok maradnak benn, akik ténylegesen versenyképesek, elkötelezettek. Az első pályázati beadás már lezárult és a MEKH energiahivatal honlapján látható, hogy sikeres is volt, hiszen nagyon sokan jelentkeztek: az eredményhirdetés február végére várható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kapuvár

napelem

napelempark

napenergia