Nagyot mehet az új akcióterv: búcsút inthetnek a magas áramszámlának a családok?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Nagyot mehet az új akcióterv: búcsút inthetnek a magas áramszámlának a családok?

Orbán Viktor február 16-án jelentette be a kormány klímavédelmi akciótervét, melynek egyik fontos eleme, hogy Magyarország meghatszorozza a naperőművek kapacitását a következő 10 évben. Ez pedig egyáltalán nem tűnik megvalósíthatatlan célnak, ugyanis az utóbbi évek statisztikái alapján Magyarország az európai napelemes keménymag egyik oszlopos tagja lett. Ráadásul az ország adottságai is tökéletesek ahhoz, hogy jószerivel végeláthatatlanul sok lehetőséget ki tudjunk aknázni a fotovoltaikus megoldások kapcsán - írja a Pénzcentrum.

Ahogy a portál írja, Orbán Viktor február 16-án, vasárnap tartotta meg évértékelő beszédjét. Ebben pedig többek között bejelentette a kormány által frissen elfogadott, 11 pontból álló klímavédelmi akciótervet. Aminek az egyik fontos vállalása, hogy Magyarország meghatszorozza a naperőművek kapacitását a következő 10 évben.

Ez pedig egyáltalán nem tűnik lehetetlen vállalkozásnak, sőt! Magyarország megújuló energiaforrások tekintetében ugyanis meglepően gazdag ország. A Magyar Tudományos Akadémia Megújuló Energia Albizottságának korábbi felmérése szerint a teljes hazai megújuló potenciál 2600-2700 PJ/évre becsülhető, amely a jelenlegi primerenergia-felhasználásunk körülbelül 2,5-szerese.

Mivel megújulók tekintetében hazánkban potenciálisan a napenergiából nyerhető a legtöbb energia (~1850PJ/év), így a rendelkezésre állás tekintetében a hazai lehetőségek egyelőre aligha képezik felső korlátját a felhasználásnak. És akkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy Magyarországon napsütés szempontjából a legkedvezőtlenebb és legkedvezőbb hely között a különbség mindössze 8 százalék. Ez pedig nagyon kicsi eltérés. Ebből pedig egyenesen következik, hogy gyakorlatilag hazánk egész területe alkalmas napenergia-hasznosító rendszerek létesítésére.

Az is jól látszik, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hivatalos adati szerint a bruttó, napból nyert villamosenergia-termelés folyamatosan és az utóbbi években kifejezetten dinamikusan növekszik is:

A MEKH statisztikáiból kiderül, hogy a napenergiából nyert bruttó villamosenergia-termelésünk 4 év alatt 9,2-szeresére nőtt. Sőt, egyetlen év alatt 2017-ről 2018-ra majdhogynem megduplázódott. Mindebből egyértelműen látszik, hogy mind a kormányzati akarat, mint az EU-s pályázatok világa már az elmúlt években is abba az irányba mutatott, hogy el kell kezdeni az addig még Magyarországon jobbára kiaknázatlan napenergia becsatornázását a hazai villamosenergia-felhasználásba.

Háztáji tetőkapacitás

Bár a MEKH adati között 2018-ig követtük nyomon a napelemek térhódítását, biztosan lehet tudni, hogy 2019 is bődületes sikerévnek számított a megújuló energia terén. Ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem az egész EU-ban bődületesen sok új telepítés élesedett. Sőt, az IHS Markit (globális információszolgáltató) előzetes adatokat tartalmazó jelentése szerint Magyarország olyan jól teljesített ezen a téren, hogy gyakorlatilag bevetődtünk a napenergia-toplisátára, és Európában ott vagyunk a Top 10-ben.

A kormány legfrissebb klímavédelmi akcióterve tehát vállalja, hogy Magyarország továbbra is vezető szerephez jusson a napenergia terén. Mindebből ráadásul óriási szerepet vennének ki a háztartási méretű kiserőművek - a jelenlegi tendenciák alapján - (HMKE), melyek már eddig is a vállukon cipelték a napenergiából származó villamosenergia-termelés oroszlánrészét hazánkban. A MEKH idevágó statisztikái szerint 2018 végén összesen 332 megawatt HMKE működött az országban, ami megközelítőleg 31 ezer telepített egységet jelentett országszerte.

A tervek szerint a kormány új energia- és klímastratégiája ezt a számot szeretné 2030-ra legalább 200 ezerre emelni - írta meg a Portfolio. Érdemes megjegyezni, hogy a jelenleg működő HMKE kapacitás fele ráadásul már most is természetes személyekhez kötődik, olyan hazai lakosokhoz, akik brutális beruházási potenciált látnak a megújuló energiában.

A tendenciák alapján továbbá jó hír az is, hogy a hazai szabad tetőkapacitásunk gyakorlatilag korlátlan lehetőségeket biztosít a lakosság részére, és akkor még az önkormányzatokról, vállalkozásokról nem is beszéltünk.

Durván megéri

Ha egyébként egy kicsit utánaszámolunk, akkor rögvest kiderül, hogy maga a lakosság is rendkívül érdekelt abban, hogy ha lehetősége nyílik rá, mindenképpen éljen a HMKE telepítéssel. Megfelelően hosszú távon ugyanis egy ilyen beruházással gyakorlatilag nullázhatóvá is válhat a felhasználók rezsiszámlája.

Mutatjuk, miért:

Ami egy családi házas rendszer bekerülési költségét illeti, ma általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os rendszer - amely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja - munkadíjjal és engedélyeztetéssel 1,5-2 millió forint között mozog. Ez jó alap ahhoz, hogy kiszámítsuk, mennyi idő alatt térülhet meg egy napelemes beruházás.

A példa kedvéért, ha az energetikai számítás alapján 150 ezer forint az éves villányszámlád, akkor 1,5 milliós beruházási összeggel 10 év a megtérülési idő. Sőt, minél inkább nőnek a jövőben az energiaárak, illetve a szabályozási környezet átalakulása, valamint a technológia fejlődése (a piaci versenyről már nem is beszélve) miatt tovább csökken a napelemek ára, annál rövidebb idő alatt lesz nyereséges egy-egy beruházás.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pénzcentrum

gazdaság

áram

áramszolgáltatás

akcióterv

orbán viktor

naperőmű