Hasít a szuperállampapír: már több ezer milliárdot jegyeztek belőle

MTI   
  Megosztom
Hasít a szuperállampapír: már több ezer milliárdot jegyeztek belőle

Nyomtatott formában már 105 milliárdot vásároltak belőle, 80 százalékát vidéken. Az elektronikus MÁP Plusz értékpapírok több mint egyharmadát budapesti ügyfelek vásárolták.

Novemberi indulása óta már 105 milliárd forintnyi nyomtatott Magyar Állampapír Pluszt vásároltak a magyar családok, az értékesítés 80 százaléka vidéken történt, tájékoztatott Varga Mihály. A pénzügyminiszter elmondása szerint az értékpapír elektronikus formája is megőrizte népszerűségét,

A legfrissebb adatok szerint az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított aránya a 2018-as 70,2 százalékról 2019 végére 66,4 százalékra csökkent, amely az elmúlt 20 év legjelentősebb javulása. Az államadósság devizaaránya 50 százalékról 20 százalék alá mérséklődött, míg a lakosság kezében lévő állampapírok aránya 5 százalékról 25 százalékra nőtt 2010 óta.

A cél az, hogy a devizában fennálló adósság további csökkenése mellett emelkedjen a lakossági állampapírok aránya, és állományuk elérje a 11 ezer milliárd forintot. Ennek eszközeként vált elérhetővé nyomdai formában is az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma, a Magyar Állampapír Plusz, amely hat címletben, tízezer forinttól kétmillió forintig érhető el a Magyar Posta több mint 2100 fiókjában.

Az ötéves futamidejű állampapír amellett, hogy kamatadómentes, rugalmas futamidejű, magas kamatozású és biztonságos, az ország stabilitásában is fontos szerepet játszik, csökkenti a külső sérülékenységét azáltal, hogy nem szorulunk külföldi forrásra az adósságfinanszírozáshoz, magyarázta a miniszter.

Míg az elektronikus MÁP Plusz értékpapírok több mint egyharmadát budapesti ügyfelek vásárolták,

A kincstáron keresztül közel 800 milliárd forintnyit értékesítettek tavaly, amelynek közel fele Web- vagy Mobilkincstáron keresztül történt.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

varga mihály

magyar állampapír plusz

szuperállampapír