Megkapták az ígért támogatást: ezek a fogorvosi szolgálatok részesültek belőle

MTI   
  Megosztom
Megkapták az ígért támogatást: ezek a fogorvosi szolgálatok részesültek belőle

Megkapták a havi 250 ezer forint kiegészítő támogatást a közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A tárca kiemelte, az eddigi havi 130 ezer forint helyett havi 380 ezer forintra változott a közfinanszírozott fogászati alap- vagy szakellátást működtető szolgáltatók támogatása január 1-jével. Közölték, e szolgáltatók kéthavi fixdíj-kiegészítését kedden a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) átutalta, márciustól pedig a havi finanszírozás már a csaknem háromszorosára emelt összeggel fog megtörténni.

Mint írták, kiemelt cél a fogászati ellátás finanszírozási helyzetének folyamatos javítása. Ennek érdekében a közfinanszírozott fogorvosi alap- és szakellátó szolgáltatók egyszeri kiegészítő díjazásban részesültek 2019 decemberében. A heti 30 órában működtetett közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések esetében egyszeri 1,5 millió forint került kifizetésre, alacsonyabb rendelési idő esetén időarányosan csökkentett díjat állapítottak meg részükre. Az egyszeri kiegészítő díjazás fedezete 4,46 milliárd forint volt.

Emlékeztettek arra is, hogy második lépésként került sor a fogászati terület finanszírozásának emelésére, amelynek keretében megemelték a rezsitámogatási díjat, és kiterjesztették az erre jogosultak körét. Ennek eredményeképp a fogászati ellátást nyújtó szolgáltatók havi átlagbevétele 28,1 százalékkal emelkedett. Országos szinten 3420 szervezeti egység biztosítja 2 millió 300 ezer beteg fogászati alap- és szakellátását.

A tárca közölte azt is, hogy a finanszírozási rendszerben kiemelten jelenik meg a hátrányos helyzetű települések díjazása, ezért ezeken a településeken szolgálatonként 100 ezer forint többletbevételt biztosítanak az érintett fogászati szolgáltatóknak. A közfinanszírozott rendszer tehát olyan területeken is biztosítja az ott élők ellátását, ahol más formában gyakorlatilag nem vagy csak nagy nehézségek árán juthatnának hozzá a fogászati kezelésekhez.

A betöltetlen fogászati szolgálatok számának csökkentése érdekében 2020. január 1-jétől a NEAK pályázatot írt ki a legalább 12 hónapja betöltetlen házi- és fogorvosi körzeteket betöltő háziorvosok és fogorvosok letelepedésének támogatására. Ennek eredményeként az elmúlt években 98 fogorvosi szolgálat kezdte meg működését, és 2,309 milliárd forintot fizettek ki. A fogorvosi szolgálatok esetében a pályázatok hatására 374 ezer olyan ember fogászati ellátása lesz minimum 6 évig megoldott, akinek korábban hosszú évekig nem volt "saját fogorvosa". Az intézkedések összességében a betegellátás elérhetőségének és biztonságának növelését szolgálják - közölte a tárca.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fogorvos

fogorvosi szolgáltatók

támogatá