Sok volt a feketemunka az elmúlt évben: a magyarok 4 százaléka dolgozott így

HelloVidék   
  Megosztom
Sok volt a feketemunka az elmúlt évben: a magyarok 4 százaléka dolgozott így

A legtöbb feketén nyújtott szolgáltatás között az első helyen a ház körüli javítási és felújítási munkák állnak, de a listán szerepel az élelmiszer-vásárlás is. Az európaiak 33 százaléka, a magyarok 38 százaléka ismer olyan embert, aki feketén dolgozik. Az Európai Bizottság egy felmérésben vizsgálta a feketemunka jelenséget és az ehhez tartozó legjellemzőbb szolgáltatásokat - írja a hvg.hu.

A lap információi szerint az Európai Bizottság feketemunka jelenségéről végzett felmérésében a megkérdezettek egytizede nyilatkozott úgy, hogy fizetett az elmúlt évben számla nélkül szolgáltatásért. Magyarországon ez az arány 15 százalék volt. A feketemunka legjellemzőbb esetei közé tartozik, amikor egy kereskedő vagy szolgáltató nem állít ki számlát az elvégzett munkáról. Az európaiak 33 százaléka, a magyarok 38 százaléka ismer olyan embert, aki feketén dolgozik, miközben uniós szinten 3 százalék, Magyarországon pedig 4 százalék azok aránya, akik be nem jelentett fizetett tevékenységet végeztek az elmúlt 12 hónapban.

A felmérésből kiderült, hogy a legtöbb feketén nyújtott szolgáltatás között az első helyen a ház körüli javítási és felújítási munkák állnak: az egész uniót tekintve a válaszolók 30 százaléka, hazánkban pedig 33 százalék nyilatkozott így. A lista második helyén uniós szinten 27 százalékkal, az országban pedig 48 százalékkal a fodrászati és szépségápolási kezelések állnak. A válaszok alapján harmadik helyre sorolható az autók, mobiltelefonok és egyéb tárgyak javítása, de a felmérés arról is beszámol, hogy voltak, akik az élelmiszer-vásárlás során sem kaptak számlát a termékért.

Az Európai Bizottság kampányt indított a feketemunka és a feketefoglalkoztatás felszámolásáért. A cél, felhívni a munkavállalók, a vállalkozások és a szakpolitikai döntéshozók figyelmét arra, hogy a be nem jelentett foglalkoztatás megfosztja a munkavállalókat attól, hogy szociális védelemben rézesüljenek és a cégek közti versenyt is torzítja, valamint óriási veszteséget okoz az államháztartásoknak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hellovidek

fekete

munka

munkaerő

dolgozók

munkavállalók