Orbán Viktor: világjárványra kell felkészülni, újra kell tervezni a 2020-as és 21-es költségvetést

HelloVidék   
  Megosztom
Orbán Viktor: világjárványra kell felkészülni, újra kell tervezni a 2020-as és 21-es költségvetést

A koronavírus volt az uralkodó téma a MKIK keddi gazdasági évnyitóján, ahol Matolcsy György, Varga Mihány és Orbán Viktor szólalt fel. A kormányfő szerint világjárványra kell felkészülni és mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából - írja a Pénzcentrum.

A Pénzcentrum beszámolója szerint a koronavírus volt az uralkodó téma a MKIK keddi gazdasági évnyitóján, ahol Matolcsy György, Varga Mihány és Orbán Viktor szólalt fel. Orbán Viktor azzal kezdte, hogy egyetért azokkal, akik szerint 2020-ban egy új szakasz kezdődik. A miniszterelnök szerint ennek már láthatjuk a jeleit és a 2020-2030 közötti szakasz egy világjárvánnyal indul.

A koronavírusra vonatkozó megjegyzésektől sem kell összerezzenni

- mondja Orbán.

Ezt követően a sikerről beszélt: fontos szerinte, hogy az elmúlt száz év legsikeresebb évtizedét tudhatjuk magunk mögött.

Azért beszélek a sikerről, hogy arra hívjam fel a magyarok figyelmét, hogy mi nem egy átlagos nemzet vagyunk, különlegesek vagyunk

- fogalmazott.

Majd kiemelte, hogy nincs szükségünk devizaadósságra, forintból kell finnanszíroznunk a magyar államadósságot. Szerinte a devizaarányban a zéró a jó arány, ahogy a külföldiek kezében lévő állományban is ez a cél. Hozzátette: nem nyugszik, amíg ez nem valósul meg. Ugyanerről tavaly is beszélt már Matolcsy és Orbán, most megerősítették a célt.

A monetáris politika hozzájárulásának köszönhetően 2012 és 2019 között az adósság kamatterhein megspóroltunk 900 milliárd forintot

- mondja Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a magyar karakter két nagyon fontos elemén alapult a gazdaságpolitika: a magyar egyszerre akar büszke és sikeres lenni, de közben szemérmes lenni, szereti, ha más mondja ezt ki. A koronavírushoz fűződően elmondta, hogy világjárványra kell felkészülni és mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából.

Nincs optimista A és B-forgatókönyv, csak C-forgatókönyv

- mondja Orbán.

Szerinte a mostani járvány legnagyobb problémája, hogy nem lesz vakcina, ha meg is találják az ellenszert, arra legalább egy évet kell várni. Éppen ezért a bizonytalanság és a félelem velünk lesz a következő hónapokban is, és ez fontosabb, mint az ellátási láncok kiesése. A kormányfő hangsúlyozta, hogy azt tudjuk, hogy most bizonyos csoportokat támad meg a vírus, de nem tudjuk, mi lesz holnap vagy holnapután.

Hozzáfűzte, hogy Kínában 5-6 hónap után jutott el a csúcsra a vírus és ha ez nálunk is így lesz, akkor a "turisztikai szezonnak kampó". Szerinte mindenkinek, akinek a turizmushoz köthető érdekeltsége van, nehéz időszakra kell felkészülnie.

Mindenkinek, aki bármilyen módon kötődik a turizmushoz, arra kell készülnie, hogy visszaeséssel néz majd szembe

- mondja Orbán Viktor.

A cégek április közepén-végén lesznek abban a helyzetben, hogy a konkrét hatásokról tudnak beszélni, egyelőre csak tapogatóznak. A kormányfő szerint április végén kellene a kormánynak a kamarától kapnia egy kimutatást a hatásairól és a szükséges lépésekről, és "a kormány fog segíteni". De ehhez célzott ágazati programokra van szükség.

Nyilvánvalóan egy gazdaságvédelmi akciótervet kell meghirdetnünk, de szerintem képesek leszünk erre, nem kell megijednünk a nehézségektől - zárja mondandóját Orbán Viktor.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

orbán viktor

koronavírus

gazdasági évnyitó