Fellélegezhetnek a gazdák Létavértesen: a baromfikat még kötelező zártan tartani

HelloVidék   
  Megosztom
Fellélegezhetnek a gazdák Létavértesen: a baromfikat még kötelező zártan tartani

Az egyik létavértesi baromfitartó telepen januárban tapasztalt tömeges állatelhullás után indított vizsgálat igazolta a telepen a madárinfluenza jelenlétét. Akkor a teljes állatállományt felszámolták - írja a haon.hu.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) március 2-án megyénkben feloldotta a madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat. A továbbiakban Hajdú-Biharból belföldre és az Európai Unió országaiba zavartalanul szállítható baromfi, a harmadik országba történő export korlátozásai azonban érvényben lehetnek. Fontos: a baromfikat kötelezően zártan kell tartani

- számolt be róla a portál, majd hozzátetté, amennyiben hazánkban újabb esetek nem fordulnak elő, akkor madárinfluenza-mentes státuszunkat – az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) szabályai alapján – legkorábban április 30-án nyerhetjük vissza.

Leghamarabb ekkor indulhatnak újra a szállítmányok a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó úgynevezett harmadik országokba. Folyamatosan egyeztet a kereskedelmi partnerországok hatóságaival az országos főállatorvos és az állategészségügyi hatóság annak érdekében, hogy mielőbb feloldják korlátozásaikat.

A vírus a későbbiekben is veszélyt jelent a baromfiállományokra a vándormadarak vonulása miatt. A baromfik zárt tartásának kötelezettsége emiatt továbbra is érvényben marad.

Szintén kötelező a járványvédelmi minimumfeltételek teljesítése, azaz a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni

- hangsúlyozták.

Tekintettel arra, hogy a magas elhullási arányú madárinfluenza-betegség esetén előírt várakozási időn belül, a korlátozás alatt álló területen újabb megbetegedést nem állapítottunk meg, február 13-án a megyei főállatorvos a védőkörzetet megfigyelési körzetté minősítette

- írta meg az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A megfigyelési körzetté nyilvánítástól számítva, az előírt várakozási időn belül, továbbra sem történt újabb megbetegedés a korlátozás alatt álló területen, ezért március 2-án valamennyi, korábban elrendelt korlátozó intézkedést visszavonta

- tette hozzá a hivatal.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

létavértes

baromfi

baromfitartók

vizsgálat

nébih

madárinfluenza