Fellélegezhetnek a gazdák Létavértesen: a baromfikat még kötelező zártan tartani

HelloVidék   
  Megosztom
Fellélegezhetnek a gazdák Létavértesen: a baromfikat még kötelező zártan tartani

Az egyik létavértesi baromfitartó telepen januárban tapasztalt tömeges állatelhullás után indított vizsgálat igazolta a telepen a madárinfluenza jelenlétét. Akkor a teljes állatállományt felszámolták - írja a haon.hu.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) március 2-án megyénkben feloldotta a madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat. A továbbiakban Hajdú-Biharból belföldre és az Európai Unió országaiba zavartalanul szállítható baromfi, a harmadik országba történő export korlátozásai azonban érvényben lehetnek. Fontos: a baromfikat kötelezően zártan kell tartani

- számolt be róla a portál, majd hozzátetté, amennyiben hazánkban újabb esetek nem fordulnak elő, akkor madárinfluenza-mentes státuszunkat – az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) szabályai alapján – legkorábban április 30-án nyerhetjük vissza.

Leghamarabb ekkor indulhatnak újra a szállítmányok a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó úgynevezett harmadik országokba. Folyamatosan egyeztet a kereskedelmi partnerországok hatóságaival az országos főállatorvos és az állategészségügyi hatóság annak érdekében, hogy mielőbb feloldják korlátozásaikat.

A vírus a későbbiekben is veszélyt jelent a baromfiállományokra a vándormadarak vonulása miatt. A baromfik zárt tartásának kötelezettsége emiatt továbbra is érvényben marad.

Szintén kötelező a járványvédelmi minimumfeltételek teljesítése, azaz a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni

- hangsúlyozták.

Tekintettel arra, hogy a magas elhullási arányú madárinfluenza-betegség esetén előírt várakozási időn belül, a korlátozás alatt álló területen újabb megbetegedést nem állapítottunk meg, február 13-án a megyei főállatorvos a védőkörzetet megfigyelési körzetté minősítette

- írta meg az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A megfigyelési körzetté nyilvánítástól számítva, az előírt várakozási időn belül, továbbra sem történt újabb megbetegedés a korlátozás alatt álló területen, ezért március 2-án valamennyi, korábban elrendelt korlátozó intézkedést visszavonta

- tette hozzá a hivatal.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

létavértes

baromfi

baromfitartók

vizsgálat

nébih

madárinfluenza